Zámecké valy v Pardubicích procházejí pravidelnou údržbou, starají se o ni vězni z pardubické věznice

„Vězni pomáhají s vysekáváním nežádoucích dřevin, čištěním kanalizačního žlabu kolem celé hradební zdi, hrabou listí a někdy také pomáhají s úklidem prostranství před zámkem a na cestě k Příhrádku,“ vyjmenovává jednotlivou pomoc ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Letos vězni pracují na zámeckých valech teprve od června, a to vždy jeden den v týdnu. Dohodnutou spolupráci od prvních jarních měsíců nebylo možné provádět kvůli karanténním opatřením. „Oproti minulým letům věznice vysílala na tyto brigády zpravidla pětičlenné skupiny odsouzených pod dohledem jednoho zaměstnance tak, aby bylo možné jarní skluz co nejvíce eliminovat. Vybraní odsouzení jsou dobrovolníci z řad pracovně zařazených odsouzených, kteří pracují bez nároku na honorář a samozřejmě musí splňovat stanovené podmínky k udělení institutu opuštění věznice. Pracují zpravidla ve dnech, kdy mají plánované volno a i touto formou plní program zacházení. Nesmí být pachateli závažné trestné činnosti a musí být doporučeni odbornou komisí věznice,“ vysvětluje ředitel Věznice Pardubice Jaromír Brich.

Ilustrační foto.
Chybějí sestry i pečovatelky. Všude shánějí dobrovolníky

Práce má vězňům pomoci se po opuštění zařízení zpět začlenit do společnosti. „V rámci zmíněného plnění programu zacházení souvisí tato aktivita s pracovní terapií. Tímto svým přístupem si vězněné osoby vytvářejí předpoklady pro umožnění udělení zákonem stanovených odměn, mezi které a nejvíce preferované je opuštění věznice s rodinnými příslušníky v době konání návštěvy. Zároveň si vytváří podmínky pro úspěšné zpětné začlenění do společnosti,“ doplňuje ředitel věznice.

Valy jako oáza zeleně v centru města jsou oblíbeným cílem procházek Pardubičanů už 100 let, od koupě zámku Muzejním spolkem. „A momentálně také jediným prostorem, který v areálu zámku mohou lidé navštívit,“ dodává Libánek. Jejich plocha je 3,7 hektaru.