driving-a-car-at-night-scaled

Konec letního času s sebou nese nebezpečí pro řadu řidičů

23. 10. 2020 • Novinky, Zajímavosti

Ze soboty na neděli končí letní čas. Přispíme si sice o hodinu déle, ale na dlouhých pět měsíců se budeme muset smířit s tím, že se skokem bude stmívat o hodinu dříve. S tím by měli počítat i řidiči. Častěji se budou vracet z práce, nákupů či dalších aktivit, které současná omezení dovolí, za silného soumraku či tmy. Mnozí ještě budou tzv. rozjeti z doby, kdy panoval letní čas… Nepřizpůsobí rychlost jízdy snížené viditelnosti, a to může snadno skončit vážnou nehodou.

Nastupující tmavé období roku s sebou nese více jízd za tmy či zhoršené viditelnosti. Je proto potřeba pravidelně kontrolovat stav vnějšího osvětlení vozidla a také čistotu skel a stav stěračů. Špatně seřízené světlomety mohou dohled řidiče zkrátit až o nemalých 30 metrů či naopak až 20x zvýšit riziko oslnění protijedoucích řidičů. Více než kdy jindy je nyní třeba ctít zásadu Vidět a být viděn.

A jedna poznámka na závěr. Na tmavé období roku negativně reagují lidé s poruchami nálady. Nejčastěji se jedná o sklony k depresím, které u nás postihují každého sedmého dospělého. Tito lidé jsou sklíčení, pociťují pokles energie, snadněji se unaví. Hůře se soustředí či ovládají svou pozornost, mívají sklon k nerozhodnosti. Celkově je jejich konání zpomalené. Naopak někdy mohou být podráždění a nevrlí.

Řidiči se sklony k depresím by měli být velmi opatrní především během jízdy za tmy či zhoršené viditelnosti na dlouhou vzdálenost a také za silného provozu během dopravní špičky.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz