Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tam, kde se učil Trpišovský. Viktoria Žižkov? Čas planých slibů (snad) končí

  16:59
Jejich fotbalový příběh připomíná jízdu na horské dráze. Když je vám hej, přijde zčistajasna sešup, který vám zvedne žaludek. Viktoria Žižkov nyní zažívá ty lepší časy. Letité spory o stadion spějí ke konci, výsledky slibují boj o postup do první ligy. Teď už jen, aby se zase koplo do míče.
Vizualizace rekonstrukce stadionu Viktorie Žižkov.

Vizualizace rekonstrukce stadionu Viktorie Žižkov. | foto: fkvz.cz

Neděle, 10:15. Pro řadu Žižkováků čas, kdy stojí na stadionu a fandí svým borcům v červenobílém, kteří právě vybíhají na trávník. Pivo, klobása a pokřik: Děti moje, hrr na ně. Tradiční žižkovský rituál v této sezoně neplatí. A nejen kvůli covidu-19.

Žižkovští hrají kvůli nevyhovujícím podmínkám na stadionu domácí zápasy druhé ligy v azylu na stadionu SK Prosek. Klub však ve čtvrtek večer představil vizualizaci modernizace stadionu.

„Vše je naplánováno a připraveno tak, aby nový stadion splnil požadavky na nejvyšší soutěž, poskytl prvotřídní sportovní zázemí a zároveň pomohl s revitalizací prostoru dolního Žižkova. S podporou radnice a města uděláme z tohoto projektu chloubu celé Prahy,“ řekl pro klubový web Martin Louda, majitel FK Viktoria Žižkov.

Vizualizace plánované modernizace stadionu FK Viktorie Žižkov.

Chátrající jižní tribuna, málo vchodů na stadion, parkovacích míst a toalet, chybějící velkoprostorová tabule či kamerový systém.... To vše by mělo být minulostí.

Louda navíc stále trvá na tom, že chce stadion odkoupit. Zatím je ve vlastnictví městské části Praha 3 „Jednání pokračují a klub věří, ze i představení plánu modernizace stadionu bude dalším krokem k definitivní dohodě,“ řekl pro iDNES.cz Pavel Werner, tiskový mluvčí klubu.

Radnice chce záruku, že se pozemek bude využívat pro sport a nedojde k předělání například na byty. To Louda odmítá. „Fotbal chceme na Žižkově udržet. Ale pokud mám do něčeho investovat řádově až stovky milionů, musím mít jistotu. Jistotu, kterou v nájmu nemám. Co když za dva roky přijde na radnici někdo jiný a smlouvu mi vypoví?“ říkal Louda už v létě.

Martin Louda, majitel FK Viktoria Žižkov.

Pojďme si zavzpomínat: psal se rok 2012, kdy Viktoria Žižkov naposledy hrála první ligu. Zatížena obřími dluhy si to ale rychle mašírovala zpět o patro níž. Finanční trable neustávaly, ba naopak. Hráči nedostávali výplaty, chvíli trénovali individuálně. „V kabině jsme se rozhodovali mezi tím, jestli budeme dojíždět na tréninky, nebo jíst,“ přiznal útočník Richard Kalod.

Tehdejší majitel klubu Luděk Vinš dával hráčům naději. „Dluhy uhradím,“ opakoval často a rád. Realita ale vypadala jinak. Asi jako když vám prší do baráku, ale vy na to jen koukáte a vyprávíte dětem: Nebojte, to bude dobrý. Jenže voda pořád teče.

V červenci 2013 tak přišel k týmu Jindřich Trpišovský, mladý kouč z žižkovské farmy v Horních Měcholupech, k ruce si vzal coby asistenta bývalého hráče Žižkova Zdeňka Houšteckého. Tým bavil svižným, ofenzivním fotbalem a do další sezony se na místo činu vrátil Ivan Horník, a to na pozici sportovního manažera. „Pokud jsme dosud byli pod drobnohledem, teď budeme pod mikroskopem,“ věděl majitel Vinš.

POD BEDLIVÝM DOHLEDEM. Sportovní ředitel Žižkova Ivan Horník (v bílém) a žižkovský trenér Jindřich Trpišovský sledují přípravu proti Teplicím.

Opět to vypadalo lákavě. Žižkov hrál v popředí tabulky, navíc s nejmladším kádrem soutěže. Stoperská dvojice? Hovorka (21 let) a Karafiát (19 let), v záloze pobíhal jakýsi Tomáš Souček. V kabině se ale neřešil jen fotbal, ale hlavně peníze. „Není to jednoduché. Mám dvě malé děti. Potřebují mít sunar, plíny, aspoň nějaké životní minimum. Ale naštěstí máme rodiče, kteří nám teď hodně pomáhají,“ říkal na jaře 2015 útočník Josef Marek. Klub následně opustila řada hráčů i trenér Trpišovský se svým realizačním týmem, kteří zamířili do Liberce.

David Hovorka se s Jindřichem Trpišovským poprvé setkal ve Viktorii Žižkov.

A chcete slyšet nejdřív tu špatnou zprávu, nebo tu dobrou? Jsme v létě 2015. Viktoria Žižkov po ztrátě profesionální licence kvůli dluhům administrativě sestupuje do třetí ligy (ČFL). Ovšem, po dvaceti letech mění majitele klubu. Luďka Vinše nahrazuje její bývalý funkcionář Jiří Rýva.

„Prioritou je vnitřní konsolidace klubu, řešíme řadu starých závazků vůči bývalým hráčům,“ říkal Rýva poté, co se Žižkov vyhoupl zpět do druhé ligy. 

V lednu 2020 se pod vysílačem nezjevil pověstný svěží vítr, ale hotový orkán. Martin Louda, podnikatel v nemovitostech a IT a místní patriot, koupil Viktorii Žižkov v elektronické dražbě. 

Ano, z Loudy čiší sebevědomí, byť je ve fotbalovém prostředí otloukánkem a leckterý protřelý bafuňář mu to dá jistě časem sežrat.

Uhradil všechny dluhy a prohlásil: „Chci Viktorce vrátit zašlý lesk. Chceme postoupit do ligy. Chci vybudovat fungující A-tým, kvalitní mládežnickou základnu a jednoho dne dát Viktorce i vytoužený nový stadion. Klidně si dám do smlouvy, že pokud se tak nestane, Praze 3 to do poslední koruny zaplatím.“

Podle svých slov už Louda investoval do klubu přes 60 milionů korun a v plánu má ještě větší investice. Ano, čiší z něj sebevědomí, byť je ve fotbalovém prostředí otloukánkem a leckterý protřelý bafuňář mu to dá jistě časem sežrat. Postavil však klub ekonomicky na nohy.

A daří se i na hřišti. Respektive dařilo, dokud nepřišla covid pauza. Nyní je Viktoria Žižkov v tabulce druhé ligy na druhém místě dva body od vedoucího Hradce Králové, má však zápas k dobru.

V týmu jsou zkušení hráči jako brankář Milan Švenger, bývalý reprezentant Daniel Pudil či exligisté Jaroslav Diviš, Lukáš Zoubele a Jan Pázler.

V létě to bude deset let, kdy Viktoria slavila svůj dosud poslední postup do první ligy. Snem všech Žižkováků je si tuhle euforii zopakovat. A třeba nebýt mezi elitou jen na otočku. 

Bavíme se ale o Viktorii Žižkov. O klubu, kde očekávání často střídá zklamání.

Tak třeba jednou na viděnou na Žižkově. Neděle, 10:15.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Česko - Arménie 2:1, fotbalisté prohrávali, výhru trefil střídající Chorý

26. března 2024  18:48,  aktualizováno  21:57

Druhý zápas, druhé vítězství. Čeští fotbalisté pod trenérem Ivanem Haškem opět prohrávali, ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zázrak, Haaland mluví! Jsou lepší než my, řekl o Češích. Nory na tiskovce zaskočil

21. března 2024  14:04

Oslo (Od našeho zpravodaje) Na rozdíl od kouče Stäleho Solbakkena, který přítomné norské novináře z dálky s úsměvem zdravil, se...

Skončím, až mě fotbal přestane bavit nebo až mi to nepůjde, říká Messi

28. března 2024  15:50

Fotbal na nejvyšší úrovní hraje dvacátým rokem, za necelé tři měsíce mu bude sedmatřicet. Tak jak...

Rada může trénovat dál. Odvolací komise projedná jeho případ za tři týdny

28. března 2024  12:54

Nebuďte překvapení, až v pátečním utkání 20. kola druhé ligy mezi Jihlavou a Duklou uvidíte na...

Bavil se jen naoko. Richarlison otevřeně o depresích: Psycholog mi zachránil život

28. března 2024  12:48

Možná si ještě vybavíte, jak na fotbalovém šampionátu v Kataru bavil sebe i fanoušky. Dařilo se mu,...

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...