OSIRIS-REx odebral vzorky z asteroidu a připravuje se na návrat na Zemi

NASA oznámila úspěšnou operaci sondy OSIRIS-REx s cílem odebrat vzorek horniny z povrchu anuoidů Bennu a přesunout zařízení do bezpečné vzdálenosti od tohoto vesmírného tělesa. Sonda má podle dalšího plánu mise v roce 2023 vrátit na Zemi horninový materiál.

OSIRIS-REx dosáhl (101955) Bennu na konci roku 2018 a vstoupil na svou oběžnou dráhu. Od té doby byl asteroid studován z dálky a pečlivě hledal nejvhodnější místo, kam by se kamera mohla bezpečně přiblížit a sbírat skalní materiál. Jen několik dní po příjezdu v roce 2018 členové týmu mise oznámili, že sonda zjistila přítomnost hydroxylových skupin v minerálech přítomných na Bennu. Tento objev naznačuje, že voda byla přítomna na větším asteroidu, jehož mohl být Bennu součástí. Kosmická loď byla navržena tak, aby dodávala vzorky materiálu z asteroidu na Zemi neporušená bez jakéhokoli poškození nebo kontaminace. Vědci doufají, že jejich analýza, plánovaná v průběhu let, nám poskytne znalosti o tom, jak byla vytvořena sluneční soustava, samozřejmě samozřejmě o Zemi, o tom, odkud a odkud voda na naší planetě pocházela, a o tom, jak lze do této prapůvodní vody zasít život.

Pokud má voda nalezená ve vzorcích a organický materiál chemické podpisy podobné těm na Zemi, může to být odpověď na naše dlouhé znepokojivé otázky. Výzkum italských astronomů z univerzity v Pise ukazuje, že v letech 2169–1999 se asteroid přiblíží Zemi osmkrát. Celková pravděpodobnost, že zasáhne Zemi během všech osmi detailů, je 0,037%. V souladu s tím NASA uvažuje o odeslání osmitunových raket, které by mohly změnit dráhu letu nebeského tělesa.