Slovensko jedná po vzoru Česka. Žádá zdravotníky v zahraničí o návrat do vlasti

K návratu do vlasti kvůli koronavirové krizi vybídlo dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví ty zdravotníky, kteří pracují v cizině. Děje se tak v situaci, kdy se nemocnice v zemi pod Tatrami začínají rychle plnit pacienty s onemocněním covid-19.

Mnoho slovenských lékařů či zdravotních sester působí i v České republice. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka může být slovenských lékařů v Česku zhruba 2000 až 3000 a ještě více zdravotních sester.

Slovenské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu. Podle dřívějších odhadů v pětimilionové zemi chybí 3500 lékařů a také několik tisíc sester.

"Nacházíme se v době a v situaci, jaké slovenské zdravotnictví ještě nečelilo. Naším prvořadým cílem je ochránit zdraví a životy občanů Slovenska. Prosím proto zdravotníky v zahraničí, aby přišli pomoci do své vlasti s péčí o pacienty s covid-19," uvedl ministr zdravotnictví Marek Krajčí v tiskové zprávě.

"Výzva je logická a dá se očekávat, že část zdravotníků ji vyslyší," řekl ČTK prezident komory Kubek. Sám nedávno vyzval lékaře v zahraničí, aby se vrátili pomoci do Česka. Přihlásily se jich asi dvě desítky. "Musí se dohodnout se svým stávajícím zaměstnavatelem. V rámci EU ale mechanismus uznání kvalifikací není složitý," dodal.

Bratislava má zájem zejména o lékaře a sestry se specializací v oblasti anesteziologie a intenzivní medicíny. Právě tato skupina zdravotníků je potřebná při péči o vážně nemocné pacienty s covidem-19.

Slovenští zdravotníci odcházeli do ciziny za lepšími platovými či pracovními podmínkami nebo v zahraničí zůstali po studiu. Slovenské ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že bude rychleji uznávat kvalifikace pro případ, že lékaři či sestry ze Slovenska získali doklady o vzdělání v EU.

Související

Více souvisejících

Slovensko Marek Krajčí (ministr SR) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy