Největší železniční dopravci České dráhy, RegioJet a Leo Express jednotně vyzvali vládu k plošnému prominutí či snížení poplatků za využívání železnice. Je to podle nich klíčové pro další provoz. Ztráty z krize vyčíslují v řádech miliard korun. Dopravci to uvedli v jednotném prohlášení.

Ministerstvo dopravy ČR [MD ČR] v tomto týdnu k poplatkům uvedlo, že o nich zatím nerozhodlo. Železniční dopravci trvají na tom, že patří k nejvíce zasaženým oborům v době krize. Uvedli, že miliardové škody, které evidují z takzvané první vlny epidemie, se dosud dařilo sanovat jen velmi obtížně z vlastních rezerv.

„Přes tíživou situaci a masivní pokles počtu cestujících a tržeb až o 90 procent během první vlny pandemie, všichni dopravci zajišťovali spojení, aby se i během největších omezení lidé dostali tam, kam museli cestovat – například do zaměstnání,“ uvedli železniční dopravci v dopise adresovaném premiérovi Andreji Babišovi [ANO] a ministrovi průmyslu, obchodu a dopravy Karlovi Havlíčkovi [za ANO].

Železniční dopravci se kvůli markantnímu poklesu poptávky a tržeb z důvodu státem nařízených opatření řadí mezi nejvíce ekonomicky zasažené subjekty. Poukazují na případný kolaps železniční dopravy, který v návaznosti na to hrozí. A měl by fatální důsledky na fungování celé země.

Železniční dopravci chtějí prominutí či snížení poplatků

Podle dopravců by bylo nynější prominutí nebo snížení poplatků za dopravní cestu jednoduchým, rychlým a účinným nástrojem, jak dopravcům pomoci. A přitom také zajistit funkční dopravu jak v době pandemie, tak po jejím odeznění. Dodali, že stávající ztráty prohloubí další série protikoronavirových opatření.

„Fungující železniční doprava je pro Českou republiku kritická infrastruktura, která je klíčová pro fungování ekonomiky. Zaměstnává desítky tisíc zaměstnanců, zajišťuje dopravu do zaměstnání a je zásadní také pro fungování českého průmyslu. Je proto v bytostném zájmu České republiky, aby ve chvíli, kdy stát realizuje a zvažuje pomoc celé řadě jiných odvětví, zajistil přímou podporu železniční dopravy, na jejímž fungování stojí celý systém veřejné dopravy,“ uvedli železniční dopravci v dopise.

Upozornili na to, že pomoc při řešení ekonomických škod způsobených v osobní železniční dopravě pandemií snížením nebo odpuštěním poplatku za dopravní cestu iniciovala ve svém nařízení také Evropská komise [EK]. Aktuálně ke snížení poplatků za infrastrukturu již přistoupilo například Rakousko, Francie či Itálie. Právě postup Rakouska je situaci v České republice nejbližší a pomáhá služby pro cestující v dopravě zachovat i během opatření.

Ministerstvo dopravy s dopravci jedná

MD ČR uvedlo, že je s dopravci v pravidelném kontaktu. Úřad v minulých týdnech připravil pro železniční dopravce kompenzace ve výši zhruba 400 milionů korun za ztráty během jarního nouzového stavu. Nejde ale o plošnou pomoc, kompenzace dostanou dopravci zajišťující linky objednávané státem. Mimo podporu zůstane regionální a komerční doprava.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here