Poplují Piráti a Starostové společně proti Babišovi?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nejvyšší „pirát“ Ivan Bartoš v rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že pokud jeho strana výrazně uspěje v příštích sněmovních volbách, je připraven stát se premiérem. Piráti by navíc mohli utvořit předvolební koalici s hnutím STAN, podle Bartoše je voličské jádro jednoznačně pro. Obě uskupení už předtím dala zelenou vzájemným námluvám a Piráti o koalici právě hlasují na svém fóru. Být STAN, tak se ale radši mám na pozoru. Někteří členové Pirátské strany totiž zůstávají věrní tradičním idejím pirátství a veřejně už dopředu vymýšlejí, jak hodit Starosty přes palubu. Jen tím ukazují, proč u nás podobné koalice často krachují.

Piráty a STAN nejvíc pojí to, že ani jedna strana nemá jasnou politickou profilaci a podle potřeby může stát rozkročená zprava doleva. Tedy spíš doleva, i když se STAN nejdřív do celostátní politiky vyvezl na zádech kdysi silné pravicové TOP 09. Zapomeňme teď na nedávné krajské volby, které vždycky ze STAN udělají „velkou“ partaj. V posledních sněmovních volbách hnutí sotva prolezlo do sněmovny a od té doby v průzkumech volebních preferencí okupuje pětiprocentní hranici. A jeho šéf Vít Rakušan je podle posledního průzkumu agentury STEM celostátně ještě méně populární než kápo komunistů Vojtěch Filip.

STAN proto do koalice s Piráty zřejmě nejvíc motivuje pud sebezáchovy, díky němuž se před posledními sněmovními volbami málem přilepil na záda lidovců. Společná volební koalice ale tehdy krachla hlavně kvůli kandidátkám. STAN na ně cpal i svou třetí ligu a lidovci se lekli, že by je podruhé mohli ze sněmovny vyvést právě starostové. Piráti jsou teď druhou nejsilnější stranou a právě se STAN se „kanibalizují“ o potenciální voliče. Aritmeticky nicméně společně sahají na víc než dvacet procent hlasů, což je přibližuje k ANO.

Vytvoří Miloš Zeman novou vládu?

sinfin.digital