Letecká doprava začala po krátkém oživení opět klesat, sestup bude pokračovat i v dalších měsících

Oživování letecké dopravy v Česku zřejmě na čas skončilo. Provoz po několika měsících růstu začal opět klesat, i když zatím mírně. Pražské letiště v září odbavilo 240 tisíc cestujících, což bylo o 110 tisíc méně než v srpnu. Zhruba o desetinu klesl i celkový letový provoz. Vyplývá to z aktuálních informací Letiště Praha a Řízení letového provozu. Aerolinky začaly na podzim znovu rušit řadu spojů, sestupný trend tak bude zřejmě pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od května začal provoz až do srpna pravidelně stoupat. Provoz v září proti srpnu mírně oslabuje téměř každoročně, letos je však propad výraznější než v předchozích letech. Počet odbavených cestujících během září v Praze byl o 87 procent nižší než o rok dříve, zatímco v srpnu byl meziroční propad o něco nižší.

Nejvíce pasažérů letělo v průběhu září na linkách mezi Prahou a Amsterdamem, Paříží a Heraklionem, ze zemí nejvíce lidí cestovalo do Řecka, Itálie a Francie. Postupně stoupala obliba letů do nově obnovených destinací v Tunisku.

Vláda schválila půlmiliardovou podporu cestovního ruchu. Program by měl být spuštěn do konce listopadu

Číst článek

Mírné oslabování letectví je patrné i na leteckém provozu nad Českem. Letoví dispečeři v září odřídili celkem 38 238 letů, což je meziročně o 56 procent méně. Průměrný denní počet letů v českém vzdušném prostoru tak byl 997. Výraznější je však propad provozu letadel na pražském letišti, když se jich uskutečnilo 4792, meziročně o zhruba 69 procent méně.

Propad letecké dopravy zřejmě bude dál pokračovat, dopravci totiž na podzim začali opět rušit některé linky. V minulých týdnech postupně přestali z Prahy létat do více než 20 dříve obnovených destinací. To je zhruba čtvrtina z letního provozu. Ve větší míře omezily dopravu největší letecké společnosti působící v Praze jako ČSA nebo Ryanair.

„I nadále si však cestující mohou vybrat z desítek destinací, do kterých mohou z pražského letiště letět přímo. Vždy je však důležité, aby si zjistili konkrétní podmínky vycestování do své cílové destinace,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková. Připomněla například i obnovení linek do Moskvy, Kyjeva nebo egyptské Hurghady.

Nejcitelněji se koronavirová krize projevila zatím na jaře, kdy provoz klesl o více než 99 procent. Přes léto sice počty pasažérů i letadel ve vzdušném prostoru začaly postupně stoupat, stále však zůstávaly hluboko pod loňskými čísly. Na podzim tak lze očekávat znovu propad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme