Opravy zámku v Uherčicích za 130 milionů korun jsou v polovině

Nové podlahy, opravené arkády a očištěné fresky – to je část prací, které dělníci a restaurátoři za rok od startu rekonstrukce na zámku v Uherčicích prozatím stihli.

Uherčický zámek nově zdobí opravené arkády

Oprava za 130 milionů korun promění jeho severní křídlo spolu s arkádovým nádvořím, vyhlídkou nebo zámeckou zahradou.

„Projekt i opravy postupují, dokončuje se arkádová kolonáda.“ Za vraty, která vedou do zahrady, zeje obrovská díra. Na místo se po opravě vrátí kašna. „Došlo k odvezení kašny restaurátorům, tak aby mohla být opravena a potom zase vrácena zpátky. Je tam už natažená technologie pro to, aby kašna mohla plnit svou funkci. Jsou hotové i konírny, tedy budoucí vstupní expozice,“ říká kastelánka zámku Alena Lysá.

Dělníci řežou dřevo, na hlavním nádvoří zámku je slyšet hluk. „To jsou zpevňovací vrty pro budoucí vyhlídku, která byla na severní straně, tvořila svah,“ vysvětluje kastelánka.

Zmizelo také severní schodiště. Nahradí ho nové

Uvnitř zámku chybí ještě okna. „Chybí nejenom z nádvoří, ale z obou dvou stran, takže je to tady taková větrná hůrka. Začínají se chystat špalety na osazení oken, aby se tady nějakým způsobem dalo fungovat i v zimě.“

Restaurátoři mají v Banketním sálu rozložená světla a pojízdné lešení. „Jsou umyté ty špinavé vrstvy, které na malbě byly, a tím pádem došlo k rozsvícení těch barev. A taky k tomu efektu, že je to opravdu daleko barevnější, než to původně bylo,“ porovnává Alena Lysá stav před rokem a nyní.

Očištěné fresky v Banketním sálu

O patro výš jsou zdi, které jsou obnažené až na samotné cihly. Ale co krásně razí, tak je nová podlaha. „Ještě před rokem tady žádná podlaha nebyla. Byly obnaženy klenby přízemí. V tuto chvíli má celé severní křídlo podlahy, takže se jím dá pohodlně procházet. Je to nachystáno na parkety potom, které budou položeny, až budou spravené všechny místnosti,“ dodává Alena Lysá a těší se, až prostory severního křídla provede návštěvníky. Bude tomu tak nejspíš v roce 2022.

Příští rok na podzim má skončit rekonstrukce za zhruba 130 milionů korun.

V prvním patře severního křídla dělníci opravili podlahu. Nyní na ně čekají pokoje
autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související