Hlavní obsah

Komunisté dají šanci státnímu rozpočtu v prvním čtení

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté podpoří návrh zákona o státním rozpočtu ve Sněmovně v prvním čtení. Poslancům to doporučil páteční výkonný výbor.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Vojtěch Filip a Miloslava Vostrá z KSČM

Článek

Toto rozhodnutí neznamená, že by se tím zavazovali pro případnou podporu při třetím, závěrečném čtení zákona. Již dříve avizoval předseda KSČM Vojtěch Filip, že během druhého čtení se budou snažit prosadit některé změny a jejich přijetí bude podmínkou pro to, aby klub KSČM zvedl pro celý rozpočet ruku.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

Základní podmínkou, na které trvají, je snížení 85ti miliardového rozpočtu pro armádu. Z 13 miliard jeho nárůstu pro příští rok žádají, aby deset miliard bylo převedeno do rozpočtové rezervy tak, aby se mohly použít pro boj s koronavirovou pandemií. Podle KSČM armáda počítá s nákupy zbraňových systémů, které komunisté považují za předražené.

Sjezd, až poleví šíření nákazy

Výkonný výbor také potvrdil, že stranický sjezd by se měl konat koncem listopadu v Brně. Podle Filipa se jeho jednání nemělo oddalovat, neboť tabulky ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mluví o tom, že když zaberou restriktivní opatření, pak by měla vlna nákazy v té době již opadnout. Jestliže opatření nezaberou, pak by se situace mohla zklidnit v prosinci nebo v lednu.

STAN by vládě pomohl s rozpočtem

Domácí

„Sjezdu nic nebrání. Musíme vyjednat podmínky. Já již ale kandidovat nebudu,“ prohlásil Filip.

O tom, zda a kdy se bude sjezd konat, by se mělo definitivně rozhodnout mezi 3. a 6. listopadem. Komunisté mají i náhradní variantu, že by se sjezd přesunul na prosinec do Nymburka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám