23/10
Výměny střešních oken se nebojte

Výměny střešních oken se nebojte

23. října 2020 v 00.00 , Domy

Střešní okna jsou v Česku poměrně rozšířená. Jejich boom nastal po roce 1989, kdy s nimi přišlo rovnou několik výrobců. Právě okna instalovaná v tehdejší době jsou však nyní zralá na výměnu. Nebojte se jí, není až tak složitá. Tedy nemusí být. Záleží na tom, jestli chcete jen vyměnit okno, nebo i tepelnou izolaci, podhledy apod.

V posledních letech se okna panelových i rodinných domů mění ve velkém a ta střešní nejsou výjimkou. Současná střešní okna jsou technologicky mnohem pokročilejší , mají propracovanější vzhled a pomáhají ušetřit za energie. Mohou mít spodní kliku k ovládání, horní madlo, jsou kyvná, výklopná i výsuvně kyvná, snadněji se umývají.

Kdy střešní okna vyměnit?

Jak poznáte, že je nutná výměna oken? Signály se obvykle objevují postupně. Nejdříve přichází na řadu vzhled, který se vám přestává líbit. Sousedé mají hezčí okna, modernější. Postupem času se zhoršuje funkčnost a posledním hřebíčkem do rakve starých střešních oken bývají jejich mizerné energetické vlastnosti. Současná střešní okna jsou energeticky hospodárnější, ať už si vyberete plastový, či dřevěný profil. Pokud tedy chcete ušetřit, okna vyměňte.

Zvažte, jestli vám stačí osadit nová okna

Výměna střešních oken nemusí být vůbec složitá, jestliže chcete opravdu jen vyměnit okna. To se dá zvládnout za dvě hodinky a se dvěma lopatkami odpadu. Jenže když už se k výměně přistupuje, spousta lidí si nechává upravit ostění, případně rekonstruovat celé podkroví. Doplní se tepelná izolace, prostor se vyčistí, provede se paropropustný límec, oplechuje a upraví střešní krytina. K rekonstrukci celého podkroví se často přistupuje z důvodu, že před rokem 2000 se prakticky nevyskytovala parozábrana, stará podkroví promrzají, tvoří se v nich vlhkost i plísně. Tohle se dá vyřešit dobrou izolací spodní i horní hrany napojení střešního okna a ostění.

Nechte si poradit nejlepší řešení

Co bude nejlepší ve vašem případě? To vám poradí odborníci. Podívejte se na web strechy-okna, zavolejte a společně najdete vhodné řešení.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS