Archeologové objevili v ruinách středověkého anglického kostela magická znamení

Archeologický průzkum severozápadně od Londýna odhalil pozůstatky 700 let starého kostela. Kromě překvapivě zachovalého stavu zbytků kostela archeology překvapil nález magických znaků, které měly věřící chránit před čarodějnicemi

24.10.2020 - Stanislav Mihulka



Přes anglický Stoke Mandeville má vést vysokorychlostní trať. Jak je v podobných případech obvyklé, před započetím stavby urychleně probíhají průzkumné archeologické práce. Tým archeologů stavební společnosti HS2 Ltd nedávno ohlásil pozoruhodné objevy v ruinách 700 let starého kostela St. Mary's.

Šéf vykopávek Michael Court a jeho tým našli na kamenech tohoto kostela tajuplné značky, které připomínají různé varianty loukoťového kola. Jde o takzvaná „znamení čarodějnic“ (anglicky „witch marks“). Jejich smyslem bylo odvrátit zlé duchy tím, že je spirituálně polapí v nekonečných linkách či vzorech těchto znamení. Podle Michaela Courta jde o fascinující okno do minulých časů na místě, které vlastně již dávno zmizelo v historii.

TIP: Brána do pekla: Jaká temná tajemství skrývá jeskyně Creswell Crags?

Dotyčný kostel St. Mary's byl postaven kolem roku 1070 jako soukromá kaple lorda ze Stoke Mandeville. V roce 1340 byl rozšířen do finální podoby, ve které pak sloužil i místním venkovanům. V šedesátých letech 19. století byl kostel zbořen, kvůli stavbě nového, který vyrostl blíže centru Stoke Mandeville. Vykopávky Courtova týmu zároveň ukázaly, že pod ruinami je zbytek kostela v překvapivě dobré kondici. Jde o podlahy a stěny vysoké zhruba 1,5 metru. 

Podobná znamení čarodějnic se nacházejí na řadě míst Velké Británie, včetně loni objeveného souboru magických znamení v jeskynním komplexu Creswell Crags. Tato znamení se obvykle umísťovala poblíž dveří, oken a ohnišť, kde lidé předpokládali největší výskyt pronikajících zlých duchů.


Další články v sekci