TOP 10 | Vesmírná symfonie v podání Beatles, Queen, Davida Bowieho, Police, Eltona Johna a dalších

Vydáno 24.10.2020 | autor: redakce

Občas je příjemnější zvednout oči ke hvězdám, než sledovat realitu na Zemi. Vesmír byl a stále je silnou inspirací pro mnoho muzikantů. Pořízení první fotografie planety Země, která byla vyfocena 24. října 1946 ve výšce 105 kilometrů z rakety vystřelené nad Nové Mexiko, připomínáme výběrem nejlepších písní na téma všeobjímajícího universu.

 

TOP 10 | Vesmírná symfonie v podání Beatles, Queen, Davida Bowieho, Police, Eltona Johna a dalších TOP 10 | Vesmírná symfonie v podání Beatles, Queen, Davida Bowieho, Police, Eltona Johna a dalších

Beatles – Across the Universe

Podle Johna Lennona to byl jeden z nejlepších textů, který napsal. Vznikl po hádce s jeho první manželkou Cynthií. „Musela něco řešit pořád dokola a potom šla spát a já jsem v hlavě pořád slyšel ta slova znovu a znovu, jako nekonečný proud. Šel jsem dolů to sepsat a vznikla z toho nakonec skladba spíš kosmická než naštvaná.“

První fotografie planety Země focená z vesmíru vznikla 24. října 1946, foto: White Sands Missile Range / Applied Physics Laboratory

Refrén „Jai guru deva om“ je mantra používaná při meditaci, v překladu ze sanskrtu ta slova znamenají „vzdávám díky guru Devovi“. Guru Dev byl duchovním učitelem Mahariši Maheše Jógiho, který se zase stal duchovním učitelem Beatles poté, co došli k názoru, že na duchovní otázky nenajdou odpovědi v LSD, ale spíš díky transcedentální meditaci.

David Bowie – Starman

Z písní Davida Bowieho bychom mohli sestavit samostatnou top 10 písní kosmických. Aby se dostalo i na ostatní, vybrali jsme pouze jednu, a to příběh mimozemšťana, který by se s námi pozemšťany rád setkal, ale naše mentální úroveň lidstva na to ještě není připravena.

Okopíroval David Bowie image mořských potvor? Prohlédněte si fascinující galerii

Píseň doprovodila hned několik přelomových momentů v lidském snažení o poznání vesmíru. Krom toho, že se v roce 1969 stala neoficiálním soundtrackem k prvnímu přistání člověka na Měsíci, svou roli Starman sehrál i v roce 2018, kdy společnost SpaceX poprvé vypustila do vesmíru v současnosti nejsilnější raketu na světě. Během testovacího letu vynesla Falcon Heavy jako svůj zkušební náklad automobil Tesla spolu s pasažérem, konkrétně figurínou pojmenovanou Starman.

Namísto oficiálního klipu si proto můžete prohlédnout povedený sestřih z této události od studia Spacetime Brick.

Police – Walking on the Moon

Hlavní riff Sting podle vlastních slov vymyslel opilý po koncertě v Mnichově, když chodil po pokoji a broukal si do rytmu slova „walking round the room“. To mu znělo hloupě, a tak prý „vymyslel ještě něco hloupějšího – Walking on the Moon“, tedy procházení po Měsíci.

K textu ho údajně částečně inspirovaly pocity, které prožíval při svém prvním vztahu, „protože když je člověk zamilovaný, jako by necítil gravitaci.“

Videoklip se tematicky natáčel přímo v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, kde kapela zpívá před raketou Saturn 5. Stewart Copeland si na ni v průběhu videa i zabubnoval, čímž se nemůže pochlubit jen tak někdo.

Electric Light Orchestra – Ticket to the Moon

Oproti jiným klasikám Electric Light Orchestra je Ticket to the Moon z alba Time, které vyšlo v roce 1981, nezvykle melancholická. Jeff Lynne v ní zpívá o více či méně vzdálené budoucnosti, v níž má již brzy odletět na Měsíc, raději by ale zůstal doma se svou milou. Jeho „lístek na Měsíc“ je ale jednosměrný.

Queen – '39

Jedna z méně známých písní Queen z alba A Night at the Opera z roku 1975. Oproti profláklým hitům zpívá hlavní vokál kytarista Brian May, autor hudby i slov mimochodem před kariérou muzikanta studoval astrofyziku. A při psaní textu údajně vycházel z vlastního snu.

Píseň pojednává o astronautovi, který odletěl do vesmíru, a jelikož cestuje rychlostí blízkou té světelné, jeden rok jeho mise se rovná sto letům na Zemi. Když se vrátí na rodnou planetu, jeho žena je dávno po smrti, zatímco on je ve stejném věku jako jeho vlastní vnoučata. Nekonečný vesmír dokáže být osamělý v mnoha ohledech. 

The Killers – Spaceman

Skladba z třetího alba Day and Age z roku 2008 popisuje příběh člověka, který byl unesen mimozemšťany. Přestože většina fanoušků na internetu publikuje rozbory o tom, že text písně vlastně vypráví o pokusu o sebevraždu, podle frontmana Brandona Flowerse se kapela prostě snažila vytvořit „něco mezi Space Oddity a Rocketmanem“.

Modest Mouse – Space Travel is Boring

Modest Mouse se v písni z debutového alba This is a Long Drive for Someone with Nothing to Think About rozhodli vyhnout veškerému patosu a v příběhu osamělé astronautky říkají, že cestování vesmírem není zase taková zábava, jak si někdo může myslet. Obzvlášť, když ani nevíte, kolik času uběhlo, a jediný, s kým si můžete popovídat, je zrcadlo. 

Janelle Monáe – Sally Ride

Janelle Monae touto písní vzdala hold astronautce Sally Ride, která byla původně nadějnou tenistkou, nakonec se ale rozhodla pro jinou kariéru. A tak se v roce 1983 stala první americkou ženou ve vesmíru a třetí ženou celosvětově. Poprvé letěla ve 32 letech, takže byla až do roku 2017 také nejmladším americkým astronautem. Do vesmíru letěla dvakrát, vždy na palubě raketoplánu Challenger, a i po ukončení aktivní kariéry astronautky pracovala v kalifornském kosmickém institutu.

Elton John – Rocketman

Přestože tento hit o kosmonautovi, který musí opustit svou rodinu, vznikl už v roce 1972, animovaný klip byl vytvořen až v roce 2017 v rámci soutěže Elton John: The Cut. Vytvořil ho íránský uprchlík Majid Adin spolu s irským animátorem Stephenem McNallym. Klipem přirovnává své zkušenosti uprchlíka k příběhu kosmonauta z písně.

Elton John získal Oscara za píseň k filmu Rocketman. Nejvíce sošek má Parazit

Inspirací pro text byla Berniemu Taupinovi, dvornímu textaři Eltona Johna, povídka Raye Bradburyho The Rocket Man, která pohledem dítěte vypráví o otci, který musí opustit rodinu kvůli svým povinnostem ve vesmíru.

Chris Hadfield – Feet up

Přestože pravděpodobně žádného zpěváka jménem Chris Hadfield neznáte, tato píseň do našeho výčtu patří možná nejvíce ze všech. Chris Hadfield je totiž ten americký astronaut, který na Mezinárodní vesmírné stanici nahrál cover verzi Space Oddity od Davida Bowieho. 

A slavná skladba od chameleona populární hudby, jemuž byla planeta Země malá, nebyla jedinou nahrávkou, jež Chris Hadfield ve vesmíru vytvořil. Po návratu na Zemi totiž vydal celé album Space Sessions: Songs From a Tin Can, které bylo jako první a dosud jediné celé nahráno (a částečně i napsáno) na Mezinárodní vesmírné stanici. Feet Up je prvním singlem z této desky.

BONUS: Stuck in Sound – Let’s Go

Protože se tato píseň v textu universu příliš nevěnuje, své místo ve vesmírné top 10 má díky klipu. Ten vypráví o kosmonautovi, který obětoval vše, aby se dostal na Měsíc. A jak to dopadne? Doporučujeme video zhlédnout až do úplného konce.

Text: Barbora Pěchová
Témata: Beatles, Queen, David Bowie, Police, Elton John, Stuck in Sound, Chris Hadfield, Janelle Monae, Modest Mouse, The Killers, Electric Light Orchestra 

zavřít