Praha 5 vyhlašuje dotační programy na rok 2021

24.10.2020 7:33

Rada městské části Praha 5 schválila vyhlášení dotačních programů pro rok 2021. Stejně jako v letech minulých podpoří účelovou dotací projekty v oblasti kultury, životního prostředí, sportu, školství a rozvoje občanské společnosti. Na dotační programy plánuje Praha 5 v příštím roce věnovat částku přesahující deset milionů korun.

Praha 5 vyhlašuje dotační programy na rok 2021
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

„Především v dnešní složité době je třeba podpořit oblasti, které jsou aktuální situací nejvíce zasaženy. Musíme také myslet i na nejbližší budoucnost, tedy na dobu tzv. pocovidovou. Proto jsem ráda, že jsme našli shodu na tom, které oblasti z peněz městské části podpoříme a v jaké výši,“ říká ke schválení dotačních programů starostka městské části Praha 5 Renáta Zajíčková.

Sama starostka Zajíčková překládala návrh na podporu dotačních programů v oblastech školství a rozvoje občanské společnosti.

„Občanská společnost a její angažovanost je nedílnou součástí života každé městské části. Sami jsme v těchto dnech svědkem toho, jak se občané žijící v naší městské části aktivně zapojili do dotazníkového šetření zaměřeného na kvalitu života v Praze 5. Na podporu programů cílících na rozvoj občanské společnosti se v příštím roce chystáme vyčlenit bezmála milion korun. Aby Praha 5 byla vyspělou občanskou společností, nesmí zapomínat na podporu dětí a mládeže. Proto na programy zaměřené na pořádání volnočasových aktivit, jako jsou tábory, sportovní akce a podobné, půjde v roce 2021 celkem 1 500 000 korun,“ informuje starostka Zajíčková.

Jednu z největších částek, více jak šest milionů korun, plánuje pátá městská část v příštím roce vyčlenit na podporu projektů v oblasti sportu.

„Dotace v oblasti bude směřovat především na neziskové organizace působící na území Prahy 5, které se dlouhodobě věnují organizaci sportovní výchovy mládeže,“ prozrazuje radní sport, zahraniční vztahy a podporu podnikání David Dušek.

Praha 5, která je známá svou péčí o životní prostředí a městskou zeleň, bude v příštím roce rozdělovat v oblasti ekologie celkem 650 000 korun.

„Oblast životního prostředí je pro nás jednou z nejzásadnějších. Alokovanou částku v environmentální oblasti udělíme výhradně programům a projektům, které budou akcentovat ochranu veřejného prostoru, péči o zeleň, environmentální výchovu, péči o nemocné či odložené živočichy a rozvoj komunitních zahrad na území Prahy 5,“ vysvětluje místostarosta Lubomír Brož, v jehož gesci jsou oblasti veřejného prostoru a životního prostředí.

Více než čtyři miliony korun plánuje Praha 5 v příštím roce rozdělit na podporu kulturních aktivit a na zachování a obnovu nemovitých památek na území městské části.

„O dotaci na obnovu a zachování nemovitého kulturního dědictví mohou zažádat subjekty, které z hlediska projektového, restaurátorského a stavebního zabývají přímo zachování a obnovou autentické památkové hodnoty. Pro takové programy a projekty jsme připraveni vyčlenit z rozpočtu částku bezmála jeden a čtvrt milionu korun,“ říká místostarosta a radní pro kulturu a obnovu památek Lukáš Herold.

Zbylými třemi miliony korun plánuje městská část v příští roce podpořit kulturní aktivity konané na svém území.

„Peníze určené na oblast kultury plánujeme v roce 2021 rozdělovat na tři typy projektů. Většina finančních prostředků bude určena na jednorázové a celoroční kulturní aktivity konané na území městské části Praha 5. Bez podpory nechceme nechat ani kulturní aktivity související prezentací Prahy 5 v zahraničí prostřednictvím soutěžních akcí,“ uzavírá radní Lukáš Herold.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…