Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vědci se obávají o cenné horniny z planetky. Sondě vypadávají do vesmíru ze špatně zavřené kapsle

Věda

  9:58
Washington - Sonda OSIRIS-REx tento týden odebrala větší množství horniny z planetky Bennu, k níž dorazila, ale z kontejneru, kam materiál uložila, část vypadla do vesmírného prostoru. Oznámil to v pátek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Podle něj sonda nabrala s pomocí robotické paže vzorky prachu a kamení v úterý a uložila je do schrány, která zřejmě zůstala pootevřená. Má jít o získání největšího mimopozemského vzorku materiálu od misí Apolla na Měsíc. Podmínkou ale je, že se podaří hermeticky uzavřít sběrný kontejner.

Snímek ukazuje odebírání vzorků z planetky Bennu.
Snímek ukazuje odebírání vzorků z planetky Bennu.

„Dost velká část sebraného materiálu vypadává,“ řekl šéf mise Dante Lauretta. Podle agentury AFP bylo i z telefonu patrné, že v jeho hlase znělo méně nadšení než ve středu, kdy ohlásil úspěšné odebrání vzorků.

Sonda od té doby pořídila vlastní fotografie ze všech stran a vědci zjistili, že je kolem jejího sběrného ramene mračno vypadávajících částic. Dobrou zprávou ale je, že se podařilo nabrat nejméně 400 gramů materiálu, což je mnohem více, než v co vědci doufali. Za dobrý výsledek by považovali aspoň 60 gramů. „Nejvíc mne znepokojuje, že ten materiál vypadává,“ řekl Lauretta.

Evropská sonda objevila na Marsu nová podzemní jezera s pravděpodobně slanou vodou

Pozemní operátoři kvůli úniku zrušili na sobotu naplánované měření množství odebraného materiálu, při čemž se měla sonda otáčet. Nechtějí riskovat další ztrátu. Hodlají sondu co nejvíc znehybnit a soustředit se na zabezpečení odebraného materiálu v kapsli, která je v centru sondy. Bude k tomu zapotřebí manipulovat s ramenem, což musí vědci připravit. K manévru by se mohlo přikročit v úterý. Teď jsou vzorky v kruhové schráně, která je na konci ramene a jejíž uzavírací mechanismus zablokovaly kameny.

Vědci doufají, že všechen materiál nevypadne a že odebírací manévr nebude nutné zopakovat. „Musíme ty vzorky co nejopatrněji zajistit, abychom minimalizovali další ztrátu,“ řekl Lauretta.

NASA chce na Venuši kvůli mimozemskému životu poslat sondu. V pekelném prostředí má vydržet 60 dní

Sonda OSIRIS-REx o velikosti malého dodávkového auta se k Bennu vydala před čtyřmi lety a zpáteční cestu k Zemi má nastoupit v březnu. Počítá se s tím, že v září 2023 přistane v americkém Utahu.

Planetky, jimž se říkalo také asteroidy, jsou pozůstatky materiálu z doby vzniku solárního systému a rozbor jejich hornin by mohl přispět k objasnění původu vzniku života na Zemi, uvádí agentura Reuters.

Autor: