Co znamená „blízký kontakt" s nakaženým? Američané změnili definici

Pandemie nového koronaviru SARS-CoV-2, způsobujícího závažné onemocnění COVID-19, změnila od začátku roku celou řadu věcí. Jednou z nich je i definice „blízkého kontaktu“ dle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention; CDC).

Proč je zdánlivě nepatrná změna v definici podstatná i pro nás? Zejména proto, že CDC je obecně uznávanou autoritou. Vládní agentura, zabývající se veřejným zdravím, vydává doporučení a nařízení, kterými se následně často inspirují i další země.

Co je „blízký kontakt“?

V čem se tedy mění definice blízkého kontaktu? Dosavadní specifikace říkala, že za blízký kontakt je považována přítomnost po dobu delší patnácti minut. Dle nové definice do této škatulky spadají i opakovaná krátkodobá setkání se stejnou osobou.

Nová definice byla publikována na webu CDC ve středu 21. října. Konkrétně uvádí, že blízký kontakt měl „Někdo, kdo byl ve vzdálenosti 6 stop (cca 1,83 metrů; pozn. red.) od infikované osoby kumulativně 15 minut nebo déle v průběhu 24 hodin* počínaje 2 dny před nástupem nemoci (nebo u asymptomatických pacientů 2 dny před odběrem vzorků) až do doby, kdy je pacient izolován.“

Hvězdička odkazuje na poznámku pod čarou, která je delší než samotná definice. To je důkazem skutečnosti, že pokud jde o pochopení toho, jak nový koronavirus funguje, jsme stále na převážně neznámém území. CDC uvádí, že výše uvedená definice je základním pravidlem, ale jedním dechem dodává, že by měly být brány v úvahu i další faktory.

Z hlediska potenciální nákazy onemocněním COVID-19 hrozí vyšší riziko, pokud daná osoba měla v době setkání například aktivní příznaky, nebo jestliže byla svým obličejem ve vzdálenosti menší než 1,5 metrů, případně pokud křičela nebo zpívala.

Rouška se v USA nebere v potaz

Americká definice také ukazuje určitou nedůvěru v roušky. Zatímco u nás platí, že do karantény nemusí lidé, kteří se potkali s nakaženým, pokud oba měli roušku, ve Spojených státech tuto skutečnost nezohledňují. Server LifeHacker to vysvětluje tím, že stále nejsou k dispozici dostatečné údaje o účinnosti tohoto způsobu ochrany.

Jak už to v USA bývá, různé státy mohou mít odlišnou legislativní úpravu. Například v New Yorku, kde si epidemie COVID-19 vyžádala 2,5 tisíce mrtvých, považují za rizikový kontakt blízké setkání po dobu delší deseti minut.

Každopádně změna definice blízkého kontaktu může naznačovat přinejmenším to, že Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí má k dispozici data, podle kterých z hlediska možné nákazy hrají roli i kratší opakované interakce s nemocným.

Diskuze (11) Další článek: IFTTT láká na nové funkce, chystá vylepšenou správu appletů a další novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,