Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Praha doporučila zrušení trhů na náplavce. Přesto se konaly a tradičně přitáhly davy lidí

Česko

  14:45
Praha - Pražský magistrát a jeho firma Trade centre Praha (TCP), která spravuje pražské náplavky, v pátek doporučily provozovateli farmářských trhů na Rašínově nábřeží, aby je zrušil. I tak se v sobotu konaly. Podle předsedy pořadatelského spolku Archetyp Jiřího Sedláčka návštěvníci dodržovali hygienická opatření. Na rozdíl od jara se nyní na trhy vládní opatření nevztahují a konat se mohou. Městská policie na náplavce posílila hlídky.
Praha doporučila, aby se farmářské trhy nekonaly. Ty se i před doporučení v...
Praha doporučila, aby se farmářské trhy nekonaly. Ty se i před doporučení v...

Trhy, které se konají každou sobotu od 8:00 do 14:00, v sobotu přilákaly velké množství návštěvníků. O jejich pořádání jednal v pátek pražský krizový štáb, který vyzval pořadatele k dodržování hygienických pravidel a opatření a upozornil ho na možné sankce. TCP a bezpečnostní odbor magistrátu zároveň e-mailem spolku doporučil, aby s ohledem na epidemiologickou situaci akce raději zrušil.

Proč se nechovat jako Prymula? Přečtěte si názory odborníků na důležitost dodržování covidových opatření

Sedláček řekl, že spolek zajistil nadstandardní opatření a najal 12 lidí, kteří dohlíželi na dodržování rozestupů a nošení roušek. Kromě toho požádal městskou policii o posílení hlídek. „Lidi se chovali velmi disciplinovaně,“ uvedl. 

Dodal, že zatím nedokáže říci, jestli budou sobotní trhy v dalších týdnech pokračovat. Obvykle se konají až do Vánoc. Spolek to podle Sedláčka ještě vyhodnotí. Podle něj nejde ani tak o pořadatele, ale o farmáře a prodejce, které trhy živí. 

Mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová potvrdila, že městská policie na náplavce zajistila posílení na dvě dvoučlenné hlídky. „Pokud strážníci zjistili porušení, řešili ho v rámci svých pravomocí, pokud byli pořadateli požádáni o pomoc, poskytli nezbytnou součinnost,“ uvedla mluvčí.

V Praze je farmářských tržišť řada, ty na podskalské náplavce fungují již přes deset let. Lokální potraviny si mohou lidé koupit také na Tylově náměstí, na Kubánském, Vítězném a Řezáčově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu, v Holešovicích, na Jižním Městě, v Modřanech a na řadě dalších míst.

Vláda od čtvrtka do 3. listopadu rozhodla o uzavření maloobchodů. Fungovat nadále mohou například potraviny, drogerie, galanterie nebo květinářství. Zavření provozu se týká i služeb, jako jsou kadeřnictví či kosmetika. K dispozici zůstaly například myčky aut nebo servisy. Restaurace mohou jako dosud prodávat jídlo s sebou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!