Praha doporučila zrušení trhů, přesto se konaly. Hygienická opatření se dodržovala, tvrdí organizátoři

Pražský magistrát a jeho firma Trade centre Praha (TCP), která spravuje pražské náplavky, v pátek doporučily provozovateli farmářských trhů na Rašínově nábřeží, aby je zrušil. I tak se v sobotu konaly. Podle předsedy pořadatelského spolku Archetyp Jiřího Sedláčka návštěvníci dodržovali hygienická opatření. Na rozdíl od jara se nyní na trhy vládní opatření nevztahují a konat se mohou. Městská policie na náplavce posílila hlídky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trhy na pražské náplavce v době nouzového stavu

Trhy na pražské náplavce v době nouzového stavu | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Trhy, které se konají každou sobotu od 8:00 do 14:00, v sobotu přilákaly velké množství návštěvníků. O jejich pořádání jednal v pátek pražský krizový štáb, který vyzval pořadatele k dodržování hygienických pravidel a opatření a upozornil ho na možné sankce. TCP a bezpečnostní odbor magistrátu zároveň e-mailem spolku doporučil, aby s ohledem na epidemiologickou situaci akce raději zrušil.

Nařízení o nošení roušek venku ve městě lidé dodržují. Policie neřešila žádný větší přestupek

Číst článek

Sedláček řekl, že spolek zajistil nadstandardní opatření a najal 12 lidí, kteří dohlíželi na dodržování rozestupů a nošení roušek. Kromě toho požádal městskou policii o posílení hlídek. „Lidi se chovali velmi disciplinovaně,“ uvedl.

Dodal, že zatím nedokáže říci, jestli budou sobotní trhy v dalších týdnech pokračovat. Obvykle se konají až do Vánoc. Spolek to podle Sedláčka ještě vyhodnotí. Podle něj nejde ani tak o pořadatele, ale o farmáře a prodejce, které trhy živí.

Posílila i policie

Mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová potvrdila, že městská policie v sobotu na náplavce zajistila posílení na dvě dvoučlenné hlídky. „Pokud strážníci zjistili porušení, řešili ho v rámci svých pravomocí, pokud byli pořadateli požádáni o pomoc, poskytli nezbytnou součinnost,“ uvedla mluvčí.

V Praze je farmářských tržišť řada, ty na podskalské náplavce fungují již přes deset let. Lokální potraviny si mohou lidé koupit také na Tylově náměstí, na Kubánském, Vítězném a Řezáčově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu, v Holešovicích, na Jižním Městě, v Modřanech a na řadě dalších míst.

Vláda od čtvrtka do 3. listopadu rozhodla o uzavření maloobchodů. Fungovat nadále mohou například potraviny, drogerie, galanterie nebo květinářství. Zavření provozu se týká i služeb, jako jsou kadeřnictví či kosmetika. K dispozici zůstaly například myčky aut nebo servisy. Restaurace mohou jako dosud prodávat jídlo s sebou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme