TOPlist

Rozborka iPhone 12 odhaluje zajímavé detaily. Má menší baterii a 5G modem od Qualcommu

iphone 12 4

Dnes se začínají po celém světě prodávat iPhony 12 a 12 Pro, které byly představené v minulém týdnu. Apple na tiskové konferenci tradičně neodhalil všechny detaily, některé informace se dozvídáme s drobným zpožděním. Několik drobností odhaluje rozborka telefonu nahraná na čínskou sociální síť Weibo.

https://youtu.be/rVDyxH7xp8g

Menší baterie a 5G modem od Qualcommu

Rozložení vnitřních komponent je podobné jako u loňského iPhone 11, avšak v některých oblastech musel Apple sáhnout ke změnám. Především došlo ke změně základní desky, na kterou byl doplněn 5G modem od Qualcommu. Jedná se o model Snapdragon X55, který známe už zhruba rok půl ze smartphonů s Androidem. Z tohoto důvodu byl včera představený čipset Kirin 9000 od Huawei uváděn jako první existující 5nm čipset s integrovaným 5G modemem; Apple A14 Bionic jej totiž integrovaný nemá. Firma z Cupertina si ale údajně navrhla sama 5G antény.

Rozborka iPhone 12 také odhalila mezigeneračně menší Taptic Engine a také menší akumulátor s kapacitou 2 815 mAh. iPhone 11 měl 3 110mAh baterii, což je o 10 procent méně. Díky použití OLED panelu mohl Apple udělat iPhone 12 celkově tenčím.

Oddělení zadního panelu odhalilo cívku pro bezdrátové nabíjení a hlavně magnetický prstenec kolem ní, který zajišťuje spojení s příslušenstvím MagSafe.

Ke zhlednutí je ještě jedna rozborka, která sice není příliš detailní, přesto však nabízí zajímavý pohled do útrob novinky od Applu. Video, které se patrně nejprve objevilo na čínské sociální síti Weibo, na YouTube zveřejnil poměrně neznámý kanál Hic Tech.

https://youtu.be/voaaBOi0u4s

Video se zaměřuje zejména na velikostní srovnaní mezi iPhonem 12 a loňským iPhonem 11. Rozdíl lze zpozorovat například u OLED displeje, který je v případě iPhonu 12 výrazně tenčí než u předchůdce. Apple rovněž o něco zmenšil velikost tzv. Taptic Enginu, tedy součástky starající se o haptickou odezvu zařízení.

V přibližně 2,5minutovém videu postupně dochází ke srovnání dalších součástek, mezi nimiž nechybí ani fotografický modul. Dále dojde také na potvrzení, že o výdrž telefonu se stará menší baterie s kapacitou 2815 mAh, a opomenout bychom neměli ani detailní pohled na nový nabíjecí systém MagSafe, který s přispěním magnetů slibuje vysoce efektivní bezdrátové nabíjení.

Tip: iPhone 12 nepodporuje 5G v režimu dual SIM. Zřejmě ale pouze dočasně

Srovnání s iPhonem 11 je rozhodně na místě. Apple totiž tvrdí, že iPhone 12 je o 11 % tenčí, o 15 % menší a o 16 % lehčí než loňský model. Díky možnosti nahlédnout dovnitř zařízení tak získáváme jasnější představu, na jakých místech jablečný výrobce redukoval velikost, aby mohl zachovat obrazovku s úhlopříčkou 6,1 palců.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku