Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lewandowski překonal rekord, Dortmund sestřelil Schalke a Leverkusen se naladil na Slavii

Útočník Robert Lewandowski pomohl v 5. bundesligovém kole Bayernu Mnichov hattrickem k vítězství 5:0 nad Frankfurtem. Bezproblémový skalp soupeře si připsal rovněž Dortmund, neboť ve vestfálském derby přehrál předposlední Schalke 3:0. V čele soutěže zůstalo o bod před oběma hlavními favority Lipsko, které si doma poradilo 2:1 s oslabenou Herthou Berlín. Čtvrtý je Leverkusen po domácí výhře nad Augsburgem 3:1.

Robert Lewandowski
zdroj: Reuters autor: Christof Stache

Leverkusen před čtvrtečním duelem na Slavii nezaváhal. Dva góly dal argentinský útočník Lucas Alario, který se prosadil ve třetím soutěžním střetnutí za sebou. V nastavení završil skóre jeho francouzský kolega z útoku Moussa Diaby.

Alario po čtvrthodině hry proměnil penaltu za hru rukou. Krátce po přestávce sice domácí neuhlídali rychlý protiútok a záložník Daniel Caligiuri vyrovnal, ale čtvrt hodiny před koncem si Alario naběhl na centr z přímého kopu a hlavou rozhodl. Diaby v závěru zpečetil výsledek střelou do prázdné branky po zoufalé snaze hostů o vyrovnání i s brankářem v útoku.

Lewandowski je k nezastavení

Lewandowski otevřel skóre v 10. minutě, kdy stál na konci rychlé kombinace. Druhý zásah přidal po rohovém kopu a v 60. minutě završil 11. bundesligový hattrick po kolmici Douglase Costy za obranu.

Nejlepší fotbalista Evropy za uplynulou sezonu podle ankety UEFA dal v prvních pěti ligových zápasech už deset gólů, což je nový rekord soutěže.

Další trefy přidali střídající Leroy Sané a Jamal Musiala. Frankfurt po dvou výhrách a dvou remízách prohrál poprvé v sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Bayern deklasoval Frankfurt, Lewandowski dal hattrick

Hertha prohrála čtvrté utkání v řadě a pohybuje se těsně nad sestupovým pásmem. V Lipsku přitom vedla po gólu Jhona Córdoby, už v 11. minutě ale srovnal po standardní situaci důrazný Dayot Upamecano.

V 50. minutě zkomplikoval celku z hlavního města situaci Deyoraiso Zeefuik, který nastoupil až do druhého poločasu a v rychlém sledu dostal dvě žluté karty.

Favorit zužitkoval přesilovku v 77. minutě, kdy mu zajistil tři body z penalty Marcel Sabitzer. V závěru byl navíc vyloučen ještě Jessic Ngankam.

Dortmund měl v derby po celý zápas velkou převahu, gólově se ale prosadil až po změně stran. V 55. minutě otevřel skóre z dorážky Manuel Akanji.

Klid dal favoritovi o šest minut později pátou trefou v sezoně Erling Haaland a v závěru výhru pojistil kapitán Mats Hummels.

Borussia tak vyhrála vestfálské derby podruhé za sebou a prohloubila krizi svého rivala. Schalke je s jediným bodem na sestupové 17. pozici.

Brémy v sestavě s Jiřím Pavlenkou a Theodorem Gebre Selassiem remizovaly s Hoffenheimem 1:1. V dresu hostů podobně jako ve čtvrtečním zápase "liberecké" skupiny Evropské ligy s Crvenou zvezdou Bělehrad (2:0) absentoval kvůli nákaze koronavirem Pavel Kadeřábek.

Werder se ujal vedení v páté minutě, poté co Gebre Selassieho přízemní centr z pravého křídla zakončil Maximilian Eggestein. Pavlenka kapituloval ve 22. minutě po střele Dennise Geigera do horního rohu branky.

K první výhře v sezoně posunulo Wolfsburg úspěšných 80 sekund v 19. a 20. minutě. "Vlci" nejprve skórovali z nacvičeného signálu po přímém volném kopu, poté co Maximilian Arnold našel za zdí postaveného Wouta Weghorsta.

Druhá branka padla po chybě Bielefeldu v následné rozehrávce. Vybojovaný míč se po sérii doteků dostal až k Arnoldovi, jenž se po gólové asistenci zapsal i mezi střelce. Hosté snížili až deset minut před koncem ranou Svena Schipplocka uvnitř šestnáctky.

Stuttgart měl skvostný vstup do zápasu a už ve 24. sekundě poslal umístěnou střelou zpoza šestnáctky domácí do vedení belgický záložník Orel Mangala.

V polovině první půle ale z penalty vyrovnal švédský útočník Sebastian Andersson a VfB dál čeká na první domácí výhru v sezoně.

Kolínští po úvodních třech porážkách podruhé za sebou remizovali, na bundesligové vítězství ale čekají už 15 utkání. Naposledy slavili 6. března.

Německá fotbalová liga - 5. kolo:

Stuttgart - Kolín nad Rýnem 1:1 (1. Mangala - 23. Andersson z pen.), Bayern Mnichov - Eintracht Frankfurt 5:0 (10., 26. a 60. Lewandowski, 72. Sané, 90. Musiala), Lipsko - Hertha Berlín 2:1 (11. Upamecano, 77. Sabitzer z pen. - 8. Córdoba), Mohuč - Mönchengladbach 2:3 (23. a 36. Mateta - 15. Stindl, 76. Hofmann z pen., 83. Ginter), Union Berlín - Freiburg 1:1 (36. Andrich - 34. Grifo), Dortmund - Schalke 3:0 (55. Akanji, 61. Haaland, 78. Hummels), Wolfsburg - Bielefeld 2:1 (19. Weghorst, 20. Arnold - 80. Schipplock), Leverkusen - Augsburg 3:1 (16. z pen. a 74. Alario, 90.+4 Diaby - 51. Caligiuri).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články