Dnes Středa - zatazeno 9°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha doporučila provozovateli zrušení trhů na náplavce, i tak se konaly
Dnešní farmářský trh na pravobřežní náplavce. Foto: Facebook

Praha doporučila provozovateli zrušení trhů na náplavce, i tak se konaly

Pražský magistrát a jeho firma Trade centre Praha (TCP), která spravuje pražské náplavky, v pátek doporučily provozovateli farmářských trhů na Rašínově nábřeží, aby je zrušil. I tak se dnes konaly. Podle předsedy pořadatelského spolku Archetyp Jiřího Sedláčka návštěvníci dodržovali hygienická opatření. Na rozdíl od jara se nyní na trhy vládní opatření nevztahují a konat se mohou. Městská policie na náplavce posílila hlídky.

Trhy, které se konají každou sobotu od 8:00 do 14:00, dnes přilákaly velké množství návštěvníků. O jejich pořádání jednal v pátek pražský krizový štáb, který vyzval pořadatele k dodržování hygienických pravidel a opatření a upozornil ho na možné sankce. TCP a bezpečnostní odbor magistrátu zároveň e-mailem spolku doporučil, aby s ohledem na epidemiologickou situaci akce raději zrušil.

Sedláček ČTK řekl, že spolek zajistil nadstandardní opatření a najal 12 lidí, kteří dohlíželi na dodržování rozestupů a nošení roušek. Kromě toho požádal městskou policii o posílení hlídek. „Lidi se chovali velmi disciplinovaně," uvedl. Dodal, že zatím nedokáže říci, jestli budou sobotní trhy v dalších týdnech pokračovat. Obvykle se konají až do Vánoc. Spolek to podle Sedláčka ještě vyhodnotí. Podle něj nejde ani tak o pořadatele, ale o farmáře a prodejce, které trhy živí.

Mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová ČTK potvrdila, že městská policie dnes na náplavce zajistila posílení na dvě dvoučlenné hlídky. „Pokud strážníci zjistili porušení, řešili ho v rámci svých pravomocí, pokud byli pořadateli požádáni o pomoc, poskytli nezbytnou součinnost," uvedla mluvčí.

V Praze je farmářských tržišť řada, ty na podskalské náplavce fungují již přes deset let. Lokální potraviny si mohou lidé koupit také na Tylově náměstí, na Kubánském, Vítězném a Řezáčově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu, v Holešovicích, na Jižním Městě, v Modřanech a na řadě dalších míst.

Vláda od čtvrtka do 3. listopadu rozhodla o uzavření maloobchodů. Fungovat nadále mohou například potraviny, drogerie, galanterie nebo květinářství. Zavření provozu se týká i služeb, jako jsou kadeřnictví či kosmetika. K dispozici zůstaly například myčky aut nebo servisy. Restaurace mohou jako dosud prodávat jídlo s sebou.


Autor: ČTK

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

Včera v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Praha 14 uspořádala deváté setkání koordinátorů environmentální výchovy

21. dubna 2024 v 10:03

Praha 14 byla letos již podeváté hostitelem setkání koordinátorů environmentální výchovy v pražských mateřských, základních a středních školách. Na organizaci dubnové akce se vedle městské části i tentokrát podílely dvě stálice: „Ekoškola“ ZŠ Generála Janouška, vedená ředitelkou Jaroslavou...

Další články
Nahoru