Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Pojišťovny si mnou ruce, Češi více řeší životní pojistky. Obávají se finančních dopadů covidu

Lidé na zastávce autobusu v době koronavirové pandemie. Ilustrační snímek foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Praha - Lidé se kvůli koronaviru začali více zajímat o životní pojištění. Cílí hlavně na produkty, které jim nahradí vypadlou mzdu v případě jejich onemocnění, nařízené karantény nebo nutnosti zůstat doma s dítětem třeba kvůli zavření školy. Pojištění dávek v pracovní neschopnosti či třeba při ošetřování dítěte zpravidla bývají krytá životní pojistkou anebo se k ní dají sjednat jako připojištění.
  5:00

Onemocnění neznamená jen zdravotní potíže, ale i ztrátu části výdělku kvůli domácímu léčení, hospitalizaci a následné dočasné pracovní neschopnosti. A v krajním případě nelze vyloučit ani trvalé zdravotní následky, které mohou znamenat i částečnou nebo plnou invaliditu, či dokonce smrt. To vše ohrožuje finanční stabilitu nemocných a jejich rodin. Pomoci může životní pojištění, případně jeho doplňky, díky nimž může nemocný nebo rodič, který zůstal s dítětem doma, od pojišťovny dostávat sjednané denní dávky.

Covid jako každá jiná nemoc

Pojišťovny letos vybraly na pojistném 36,6 miliard. Meziročně to je o 5,6 % více

„Lidé si obecně moc nepřipouštějí, že život má také své stinné stránky. Spoléhají na setrvalý hospodářský růst, nepočítají s potenciálním příchodem ekonomické recese. Ani s možnými zdravotními problémy a jejich důsledky,“ popisuje Michal Korejs, produktový ředitel NN Životní pojišťovny (NN), obecný postoj Čechů k řešení neočekávaných životních situací. NN se specializuje na životní pojištění a v této oblasti je v Česku třetí největší pojišťovnou.

V posledních měsících se ale podle Korejse začíná postoj lidí měnit. Na tom, že se lidé začali více starat o finanční zabezpečení proti zdravotním rizikům, se shodují i další největší pojišťovny, které Lidovky.cz oslovily. „Lidé projevují zájem o sjednání pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti, denních dávek za hospitalizaci, ošetřovného, překlenutí nedobrovolné nezaměstnanosti ve vztahu k úvěrům a podobně. My evidujeme za první pololetí skutečně dynamický nárůst okolo šesti procent, většinou v běžně placených produktech,“ shrnuje mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Zájem o životní pojištění kvůli pandemii koronaviru roste.

„Nové obchody se nám po jarních výrazných poklesech (zejména v dubnu a květnu) vrátily na hodnoty lepší, než jsou loňské výsledky. Stále se, i z celkového pohledu, výrazně zvyšuje zájem o rizikové produkty životního pojištění,“ říká Milan Káňa, mluvčí Kooperativy, jedničky v životním pojištění. Největší zájem je podle něj o produkty spojené s ošetřováním člena rodiny. Kooperativa vyplácí pojistné dávky i v případě, že dítě není postiženo úrazem ani nemocí, nýbrž musí být doma kvůli zavření škol.

Ostatní pojišťovny zatím zvýšený zájem klientů nejsou schopny vyčíslit. „Vidíme, že se klienti chtějí více pojišťovat,“ říká Korejs. Generali Česká pojišťovna (GČP), na trhu životního pojištění dvojka, větší zájem lidí o vlastní zdraví a možné finanční důsledky rovněž eviduje. „Jak se tento začínající trend propíše do vybraného pojistného, však budeme moci zhodnotit až s určitým odstupem,“ říká mluvčí GČP Jan Marek.

Řada lidí se přitom u pojišťoven cíleně zajímá o pojištění proti koronaviru. „V současné době řešíme řadu dotazů klientů, kteří se ptají zejména na to, jak je onemocnění covid-19 řešeno v rámci životního pojištění. Zajímají se hlavně, jak je to s nařízenou karanténou, s ošetřováním dětí, pracovní neschopností a hospitalizací,“ říká mluvčí GČP Marek.

Změny pravidel insolvencí a exekucí se kvůli covidu-19 prodlouží, schválili poslanci

Podle Michala Korejse virové onemocnění je a vždy bylo mezi zdravotními riziky, na něž se pojištění vztahovalo. Byť se o něm nehovořilo, protože díky vyspělosti naší civilizace nebylo považováno za nebezpečné. Což platí pro celý pojistný trh. „Covid je automaticky součástí pojištění. A pokud už klienti měli sjednaná rizika, jako jsou závažná onemocnění, hospitalizace, pracovní neschopnost, trvalá invalidita, zajištění trvalé péče či úmrtí, na těch pojistkách není nutné nic měnit,“ zdůrazňuje Korejs.

Nejčastější riziko, které vzniká a které NN proplácí v souvislosti s covidem, je podle něj pojištění pracovní neschopnosti. Pokud někdo onemocní, dostává od pojišťovny denní dávku, kterou si ve své pojistné smlouvě sjednal. U NN může být od 100 do dvou tisíc korun.

Pozor na karanténu

Jedna z nejčastějších věcí, o niž se lidé ve spojitosti s covidem zajímají, je karanténa. Tady se přístup jednotlivých pojišťoven může lišit. Například NN takovou nucenou pracovní přestávku proplácí jedině v případě, že postižený zaměstnanec během karantény či na jejím konci sám onemocní. Generali Česká pojišťovna naproti tomu karanténu hradí.

Rozdílný přístup mohou pojišťovny uplatňovat také, pokud jde o sjednávání nové životní pojistky. Budou se zajímat o to, zda zájemce prodělal covid a zda nemá nějaké chronické onemocnění, například diabetes či závažnější formu astmatu. Tomu budou přizpůsobeny podmínky – například minimální doba, která musí uplynout mezi vyléčením se z covidu a uzavřením pojistné smlouvy, či výše pojistné částky.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...