Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vypěstujte si vlastní čističku i terapeuta aneb výhody soužití s rostlinami

Zdroj ilustrační fotografie: Freepik

Zdobí naše parapety, poličky i stolky a jsou nezbytným doplňkem každého interiéru. Věděli jste však, že nám pokojové rostliny nabízejí mnohem více než jen příjemné vizuální osvěžení?

Zdroj fotografie: Pexels

Kouč a terapeut v květináči

Přítomnost rostlin a péče o ně blahodárně působí na naši psychiku, ale i osobnostní rozvoj. Zelená barva je známá svými harmonizačními a uklidňujícími účinky a přesto, že vám nejspíš neodpoví, můžete se svým zeleným svěřenkyním kdykoliv vypovídat. Rčení o vrbách totiž nevzniklo jen tak pro nic za nic.

O rostlinu je navíc zapotřebí se starat. Kromě narůstající empatie a smyslu pro zodpovědnost vás také nenásilně donutí udržet pravidelný režim. Zalévání totiž nepočká, a to ani v době, kdy máte pocit, že se váš časový harmonogram pod vlivem okolních událostí nekontrolovatelně rozpliznul.

Potěšení dalších smyslů pak nabízejí bylinky – krásně voní a můžete si na nich kdykoliv smlsnout.

Zdroj fotografie: Pexels

Radost se nadechnout

Pokud jste dávali v hodinách přírodovědy pozor, nebude pro vás princip fotosyntézy žádným překvapením. Zelené rostliny produkují životadárný kyslík, který následně dýcháme. V dobře okysličeném prostředí se nám navíc lépe soustředí, a tak by pokojové rostliny neměly chybět ani v pracovnách či kancelářích.

Podle studie NASA umí různé druhy rostlin výrazně zlepšovat také kvalitu vzduchu. K přírodním čističkám, které si poradí zejména s amoniakem obsaženým v čisticích prostředcích nebo osvěžovačích vzduchu, patří například chryzantémy, anturie nebo bambusová palma.

Chryzantémy navíc pohlcují nejen amoniak, ale i trichlorethylen, formaldehyd, benzen a xylen. Jsou tak ideální volbou do domácností vybavených novým nábytkem, z něhož tyto chemické látky ještě několik měsíců čpí. Přehledně zpracované výsledky studie si můžete prohlédnout na Wikipedii.

Čistička Briiv. Zdroj fotografie: briiv.co.uk

Organická čistička vzduchu

Na sílu rostlin a organické materiály vsází také unikátní čistička vzduchu Briiv, která má být v blízké době uvedena na trh jako převratná novinka. Prozatím je možné ji pouze předobjednat, vlna zájmu však značí, že to bude opravdu trefa do černého (nebo spíše zeleného?).

Čistička Briiv má podle tvůrců nahradit až 3 043 středně velkých pokojových rostlin. Navíc je vyrobena z recyklovatelných materiálů, které lze na rozdíl od běžných uhlíkových filtrů bez problémů vrátit zpět přírodě. Filtrační funkci zde zastává mech, kokosové vlákno, aktivní uhlí a ovčí vlna. To však inovativní čističce nijak neubírá na účinnosti – na filtr z ovčích vláken se běžně spoléhá i NASA, hravě se totiž vyrovná klasickým HEPA filtrům.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Cesta do života v přítomnosti. Zasvěcení do meditace je ideálním průvodcem

Inspirace z knihovny: Cesta do života v přítomnosti. Zasvěcení do meditace je ideálním průvodcem

Chtěli byste začít s meditací, případně ji prohloubit a dát jí jiný rozměr? Kniha Alphonse a Rachel…