Dobové drama Služka má za sebou natáčení na zámku ve Slatiňanech, do kin se chystá za rok

Dobové drama Služka má hotovo na zámku ve Slatiňanech, snímek má jít do kin příští rok 28. října (zdroj: ČT24)

Na zámku ve Slatiňanech v Pardubickém kraji filmaři právě dotočili značnou část snímku Služka. Dobové drama ze začátku 20. století je inspirované stejnojmennou knihou spisovatelky Hany Lasicové, dcery slovenských herců Milana Lasicy a Magdy Vašáryové. Podílí se na něm i Česká televize.

Zámek ve východočeských Slatiňanech se při natáčení proměnil ve vídeňskou vilu vysoce postaveného rakousko-uherského úředníka začátkem dvacátého století.

„Já ztělesňuju takový ten hnusný mužský svět, pro ženy nepřijatelný, ale tehdy naprosto normální, běžný. Ženy neměly volební právo, muži se chovali nadřazeně. Když první dítě nebyl syn, tak dceru třeba vůbec nevnímali,“ popisuje herec Karel Dobrý.

Podle režisérky Mariany Čengel Solčanské jde ale o feministický film. „A vypráví o tom, že navzdory tomu, že dějiny píšou muži, tak ty nepsané jsou stejně zajímavé a dramatické. Na rozpadu vztahů v jednom pánském domě demonstrujeme rozpad monarchie a vznik Československa,“ vysvětluje.

Scénář filmu vychází z knihy Hany Lasicové

Pro vysoce postavenou rodinu pracuje jako služka i patnáctiletá dívka ze Slovenska. Scénář filmu vychází z knihy Hany Lasicové, kterou napsala před sedmi lety.

„Byla věnovaná služce, která vychovávala sestry Vašáryovy. Kniha byla autentická a upřímná, o nemanželské dceři, která je nucená odejít do velkého města a tam dospět,“ přibližuje režisérka. Podle filmové představitelky služky, herečky Dany Droppové, jde sice o „obyčejné děvče, ale zároveň v něčem odvážné“.

Zámek ve Slatiňanech, který nedávno prošel rekonstrukcí, obsadil štáb na měsíc a natočil tu tři čtvrtiny filmu. Herci mají výjimku, hrát mohli bez roušek. Na jaře by měli filmaři natáčet ještě v Kroměříži a v Banské Štiavnici. Snímek má jít do kin příští rok 28. října, na den vzniku Československa.