Hlavní obsah

Hřbitovy jsou otevřené, nechoďte ale přímo na Dušičky, žádají správci

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uctít památku zesnulých a navštívit hroby svých blízkých je v období Dušiček (2. listopadu) tradice pro většinu Čechů. Přestože jsou hřbitovy i během nouzového stavu otevřené, svou návštěvu by si lidé měli pokud možno naplánovat mimo vytížený dušičkový víkend. V rozhovoru pro Novinky to uvedla mluvčí pro Správu pražských hřbitovů (SPH) Oldřiška Dvořáčková.

Hřbitovy jsou otevřené, návštěvu ale neplánujte přímo na Dušičky, apeluje správa hřbitovůVideo: Novinky

 
Článek

Lidé se podle mluvčí nejvíce obávají vyřizování nájemních smluv hrobů a další administrativy. Dvořáčková však ujišťuje, že se o tyto záležitosti nemusejí strachovat.

„Když se v tomto období a následujících měsících lidé nedostaví k vyřízení nutných záležitostí, garantujeme to, že jejich nájemní smlouvy budou až do roku po ukončení nájemní smlouvy obnovovány. Nemusejí se bát a nemusejí záležitost chodit vyřizovat v tuto dobu, kdy by se měli chránit, pobývat co nejvíce doma, a nikoliv chodit na veřejnost,“ řekla Novinkám.

Začalo platit omezení svateb a pohřbů

Domácí

Dále správa zaznamenala zvýšený počet telefonátů ohledně otevření hřbitovů. I zde chce Dvořáčková návštěvníky uklidnit, že hřbitovy jsou nadále otevřené.

Otevírací doba hřbitovních správ pro veřejnost zůstává až do 3. listopadu pondělí a středa, a to od 11 do 16 hodin v souladu s protikoronavirovými opatřeními vlády. Hřbitovy jako takové jsou otevřené do 18. hodiny, od 3. listopadu se pak jako každoročně otevírací doba zkracuje na sedmnáctou hodinu, protože nejsou osvětlené.

Pohřeb v nouzovém stavu. V Liberci se s hercem Ladislavem Duškem rozloučí na louce

Kultura

Zároveň správa apeluje na návštěvníky, aby k návštěvě hřbitova využili nejbližších dní, aby se návštěvnost rozložila a snížilo se tak riziko nákazy.

„Velice ráda bych apelovala na všechny návštěvníky hřbitovů v tomto předdušičkovém období: rozprostřete pokud možno své náplně práce a návštěvy hřbitovů nikoliv do období příštího víkendu, ale přijďte v následujících dnech tak, aby tady nedošlo k obrovskému každoročnímu procesí na našich hřbitovech. Myslím si, že zemřelí budou vědět, že na ně pamatujete i několik dní před nebo po Dušičkách, a vy tím budete chránit sebe,“ sdělila Dvořáčková.

Foto: Novinky

Návštěvníci by neměli nechat návštěvu hrobů zesnulých až na příští víkend kvůli přeplněnosti hřbitovů.

Méně pohřbů

S platností od 19. října se pohřbů mohlo účastnit nanejvýš 30 osob. Nyní je počet omezen na šest. To podle mluvčí přimělo některé objednatele k přesunutí termínu posledního rozloučení, celkový nárůst úmrtí však SPH nezaznamenala. Naopak.

„Porovnávali jsme čísla za třetí kvartál oproti číslům za čtvrtý kvartál předchozích několika let, kdy je úmrtnost vzhledem k obdobím chřipkových epidemií ve čtvrtém kvartálu vždycky o něco navýšená. Výsledek je ten, že bylo naopak o zhruba tři sta kremací za třetí kvartál méně než obvykle v tomto období,“ dodala mluvčí.

Datum Dušiček je 2. listopadu 2020.

Anketa

Chystáte se v období Dušiček na hřbitov?
Ano
66,6 %
Ne
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6750 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám