Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2020 10:25:10

Na pražské burze v týdnu posílily je tři emise. Akcie ČEZ nově dominují indexu PX


Pokusy o růst z první poloviny týdne pražské burze nevydržely a dle indexu PX se obdobně jako v předcházejícím týdnu přibližovala hranici 850 bodů, tedy půlročním minimům. Nakonec týdenní ztráty, díky závěru na cca 863 bodech, dosáhly jen 0,46 %.

Hlavní brzdou výraznějšího poklesu se staly akcie ERSTE, které mají téměř pětinovou váhu v indexu. V domovské Vídni, a v návaznosti v Praze, titul v pátek předvedl dlouhé týdny nevídaný nárůst. Pokusy o další výraznější pozitivní směrování však u titulu může zbrzdit technická hranice, kterou lze spatřovat u úrovně 18,80 EUR.

Podobně výrazné týdenní zisky si připsaly akcie O2, které se za nadprůměrné likvidity ocitly nejvýše od počátku března. Sama společnost stále nezačala odkupovat vlastní akcie, do titulu nicméně mohly zamířit prostředky z „vytěsnění“ ze CETV. Řada investorů totiž může začít sázet na obdobný krok u O2, jak jsme ostatně z důvodu „propojenosti byznysu“ zmiňovali v článku již loni v prosinci.

Proti trhu se dokázaly vydat již jen akcie MONETA, když banka před očekávaným nadcházejícím pátečním reportem výsledků v týdnu nečekaně přišla s navýšením celoročního výhledu hospodaření o 300 mil. na 2,4 mld. . Navíc akcionáře opět ujistila o schopnosti vyplatit dividendu, jakmile to regulátor dovolí.

Hlavním negativním článkem domácího trhu se v týdnu staly akcie Avast. Přestože zveřejněné růstové hospodářské výsledky nepůsobily špatně, titul zamířil v domovském Londýně na jih. Vůbec poprvé od června zpět pod hranici 5 GBP. V Praze jakoby investoři takovému negativnímu směrování nechtěli věřit, či sázeli na další oslabení koruny. Titul zkrátka u nás navýšil obchodování s prémií nakonec na nezvyklé již cca 4 Kč!

Naopak nezvykle s diskontem se začaly obchodovat akcie likérky STOCK, které tak přišly o zhruba polovinu výrazných zisků z předchozího týdne. Tento druhý londýnský titul zaznamenal v týdnu téměř totožné ztráty jako ještě akcie PFNONWOVENS a KOFOLA. U akcií výrobce netkaných textilií negativně zapůsobilo schválení ceny vytěsnění ze strany ČNB. Akcionáři se tak od majoritního akcionáře dočkají vyššího protiplnění nejspíše jedině někdy v daleké budoucnosti, resp. pokud se o to budou soudně úspěšně domáhat. Titul tak v týdnu poklesem jen snížil prémii, se kterou se řadu týdnů obchoduje oproti schválené ceně vytěsnění 719,50 .

Zmiňované akcie KOFOLA se od pátku začaly obchodovat bez nároku na dividendu, přestože zda se ji skutečně dočkají, rozhodne až valná hromada 2. listopadu. Titul tak dokonce oproti navrhované dividendě 13,50 předvedl technický zhruba jen poloviční kurzový pokles.

Přetrvávající nervozita, v týdnu podpořená oznámeným dalším vládním zásahem do ekonomiky, byla znát na akciích KB. Volatilita na titulu přinášela ceny opět v blízkosti letošních, potažmo tedy 11 letých minim.

Akcie nováčka CZG přestaly být nejstabilnější emisí pražské burzy, resp. nedokázaly již, i přes přetrvávající podporu Société Générale, uzavírat na ceně z IPO. Francouzská banka coby stabilizační manažer jinak nadále nakupovala akcie. Dle dosud zveřejněných dat, jen do středy včetně nakoupila v týdnu dalších zhruba 6 tisíc akcií CZG. Její „stabilizační“ úloha by nicméně měla končit po měsíci od IPO, tedy ke konci října.

Po delší době šlo akcie ČEZ po právu reálně označit za hlavní titul domácího trhu. Opět totiž mají nejvyšší váhu v indexu PX (aktuálně 21,12 %) a také se v týdnu zasloužily hned o 30 % všech objemů obchodů (z celkových 1,91 mld. ). Nutno však dodat, že hned o polovinu se postarala jen čtvrteční seance, kdy majitele vyměnily akcie ČEZ za 290 mil. . Energetická společnost oznámila dohodu o dřívějším převedení Elektrárny Počerady do rukou firmy Pavla Tykače a za neznámých podmínek i prodej většiny aktiv v Rumunsku. I přes deklarace budoucí orientace firmy na nízkoemisní či bezemisní výrobu, se tak zbaví do rukou skupiny Macquarie i největšího pevninského větrného parku v Evropě s instalovaným výkonem 600 MW. Akcie ČEZ se každopádně znovu neúspěšně pokoušely dostat přes technickou hranici u 444 . Ceny domácí elektřiny se navíc před pátečním nádechem podívaly na téměř 5 měsíční minima.

 

Závěrem možno ještě zmínit vlastně veleúspěšnou primární emisi akcií Pilulka. Vzhledem k poptávce v IPO lze při pondělním zahájení obchodování na trhu START predikovat pozitivní kurzový posun z upisovacích 424 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688