Jsem připraven rezignovat, řekl Prymula. Rozhodne Zeman

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce v neděli řekl, že je připravený rezignovat. Podle něj musí mít ale premiér nástupce, kterému Prymula resort předá. Platí tedy stále to, co jsme napsali už v pátek: vše záleží na postupu prezidenta Miloše Zemana, který se má s kandidátem na ministra zdravotnictví sejít v úterý. Otázka z ní: co když se mu nebude z jakéhokoli důvodu zamlouvat?

Pohybujeme s rámci spekulací, avšak s ohledem na boj s koronavirem a stále prudce stoupající křivkou pozitivně testovaných je třeba říct, že pokud dneska nějaké ministerstvo potřebuje plnohodnotné a akceschopné vedení, je to právě ministerstvo zdravotnictví. A Miloš Zeman zatím jasně neřekl, že přijme návrh na odvolání Romana Prymuly, ten zase prohlásil, že je sice připravený rezignovat, avšak teprve tehdy, až to bude mít komu předat.

Zkrátka řečeno: pokud prezident nebude souhlasit se jménem nového ministra, Prymula zůstane. Skoro se nechce věřit, že by svůj postup nekoordinoval s Hradem. Ostatně Prymula v Otázkách Václava Moravce přiznal, že v posledních dnech hovořil s kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem. V každém případě platí, že moudřejší budeme v úterý, kdy se má uskutečnit schůzka Miloše Zemana s náhradníkem Romana Prymuly. Podle všeho jím má být náměstek Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný.

sinfin.digital