Petr Holec: Koho nejvíc posílí „poslední večeře“ plukovníka Prymuly?

25. říjen 2020

V politice nikdy nic není tak, jak se to zdá na první pohled.

Noční schůzka ministra zdravotnictví Romana Prymuly a druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka v zavřené restauraci, před kterou je bez roušky načapal deník Blesk, samozřejmě vypadá a taky je průšvihem pro vládní hnutí premiéra Andreje Babiše.

Čtěte také

A zvlášť v době, kdy druhá vlna koronaviru srazila důvěru vlády u veřejnosti, zatímco Prymula na lidi opakovaně apeloval, aby dodržovali všechna vládní opatření včetně nošení roušek.

„V situaci, kdy po občanech požaduje, aby dodržovali pravidla, komplikuje lidem životy, omezuje je v pohybu, musí jít vláda příkladem. Nemůžeme kázat vodu, a pít víno. Ministr musí jít příkladem, a to bez vytáček. Je to neomluvitelné,“ reagoval Babiš a vyzval Prymulu k rezignaci.

Epidemiolog se sice až doteď těšil nadprůměrné důvěře veřejnosti, jeho noční schůzka s Faltýnkem ale určitě patří k politickému bizáru. A logicky klade i několik otázek.

Ministerské kafe

Čtěte také

Třeba proč se ministr s kýmkoli setkává údajně „u kafe“ právě takhle? A proč navíc v restauraci, která má být zavřená, když má k ruce ministerstvo i s jeho servisem? To neumí uvařit pitelné kafe tam? Takhle to vypadá, jako by si v salonku podniku s příznačným názvem Rio’s skutečně dávali steaky a chystali u nich puč.

Zatímco Prymula odmítl rezignovat, Faltýnek po schůzce s Babišem skončil jako první místopředseda ANO. Kauzu pochopitelně těží opozice, která ucítila díky návratu pandemie další šanci a začala premiéra malovat jako slabocha.

Jenže Babiš už několikrát ukázal, že ho podobné krize buď posilují, nebo přinejmenším neoslabují. Byl to sice on, kdo Prymulu po rezignaci Adama Vojtěcha hned povolal do funkce ministra, teď ho ale stejně rychle dokázal vyzvat, ať skončí. „Jeho krok byl strategický a důležitý. Jestli na tom někdo získal politické body, tak to byl premiér. Šel do toho razantně a naprosto zastínil ministra, který měl touto cestou vystoupit a rezignaci nabídnout sám,“ komentoval to například politolog Jan Kubáček. A podobně mluví i Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity v Brně.

Babiš mučedník

Babiš možná nepíše politologické knihy jako šéf ODS Petr Fiala, na rozdíl od něj ale pro změnu vládne čichem na správné načasování i razancí typickou právě pro podnikatele. Obojí proto umí využít ve správný moment.

To správné načasování se naopak poslední dobou nedaří opozici. Zatímco Fiala nedávno zavelel právě v současné pandemické krizi k vyslovení nedůvěry vládě, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek rovnou žádal předčasné volby.

Obojí by ale ke zdravotní krizi určitě přidalo ještě krizi politickou, protože nic nezbavuje politiky zbytků odpovědnosti tak jako právě blížící se volby. A lidé odjakživa nesnášejí státní nestabilitu.

Opozice tak nyní připomíná expremiéra ČSSD Jiřího Paroubka, který zjara 2009 v podstatě náhodou shodil vládu v době našeho předsednictví EU.

Babiš v pátek předal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání Prymuly, který patří k jeho oblíbencům a kterého chce vyznamenat za zvládnutí jarní vlny koronaviru. Zemana zdobí historie ministerských šprajců i osobní interpretace ústavy podle vlastní potřeby a může Prymulovo odvolání zdržovat.

Tím ho ale případně jen reputačně dodělá. Babišovi by tím sice určitě zatopil, současně by z něj ale udělal mučedníka – a to je role, ke které mu méně prozřetelně pomáhá i opozice. A která z něj udělala hegemona politiky.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.