Domácnost je domovem řady bakterií, které mohou ohrozit zdraví. Naučte se správně uklízet jednotlivé místnosti v bytě

Žádná místnost v domě či bytě není zcela bez mikrobů. Bakterie, plísně a roztoči se skrývají v kuchyni, koupelně i ložnici. Zaměřte se na kliky, madla zásuvek, vypínače i zástrčky. Podívejme se, jak tyto nebezpečné obyvatele našich příbytků zneškodnit.

Kuchyň

Kuchyň je centrum zárodků bakterií. Kuchyňský dřez je nejvíce znečistěné místo a bývá centrem mikrobů, jako je bakterie Escherichia coli, Salmonela nebo KampylobakterOdtok čistěte alespoň denně kartáčem a čisticím prostředkem. Kuchyňskou linku, pracovní desku, prkénka, jídelní stůl a lednici čistěte pravidelně abrazivním čisticím prostředkem nebo octem a sodouUtěrky perte minimálně 1x týdně a houbičku na mytí nádobí po týdnu vyhoďte. Je totiž semeništěm bakterií.

Koupelna a WC

V koupelně čistěte kartáčkem toaletní mísukachličky i dlažbu, ale i všechna ostatní vlhká místa v koupelně, jako je dno vany nebo sprchového koutu. Sprchu, vanu i toaletu čistěte po každém použití. Použijte i dezinfekční čisticí prostředky nebo ocet a sodu. Žínky, houby a pemzy pravidelně obměňujte. Ručníky, kde sídlí škodliví mikroby, obměňte dle četnosti mytí, minimálně však jedenkrát za 4 dny. Pračka je útočiště mikrobům, jako E. coli a plísní, kterým svědčí vlhko. Pravidelně proto čistěte i pračku.

Ložnice

V ložnici bývají miliony odumřelých kožních buněk, které každou noc ulpívají na ložním prádle při obrušování kůže. Bývají zde i roztoči, drobní parazité, které najdete i v obývacím pokoji a nevětraných místnostech, komorách a skříních. Škodí hlavně alergikům a astmatikům. Proto 1x týdně pokrývky i polštáře vytřepejte venku a nechte je tu chvíli vyvětrat. Perte ložní prádlo 1x za 14 dní a minimálně 1x do měsíce. Super ochranou je protialergenní povlak na postel, pokrývku i polštáře.

Obývací pokoj

Nepřístupná místa v obývacím pokoji, kde je mnoho bakterií, tvoří koberce a čalouněný nábytek, které byste měli pravidelně vysávat a občas jemně přetřít mokrým hadrem. Mnoho nečistot na sobě přinesou i domácí mazlíčci zvenku.

Jak správně uklidit

Používejte antiseptické utěrky na vyčištění povrchů a předmětů, kterých se denně dotýkáte. Nezapomínejte na kliky, telefon, ovladač na televizi, počítačovou klávesnici, vypínače, zásuvky, vodovodní kohoutky, madla skříní a často si myjte ruce.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments