Dalším účastníkem středeční noční schůzky v restauraci na Vyšehradě s předsedou sněmovního poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem byl dle informací České televize [ČT] i náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] David Šmehlík. Ten však jednoznačně odmítl. Podle něj za touto informací stojí snaha zpolitizovat blížící se volbu nového ředitele VZP, v níž patří k horkým favoritům.

Informace o tom, že se zmiňované schůzky účastnil i David Šmehlík zazněla v nedělních Otázkách Václava Moravce [OVM], kde byl hostem ministr Prymula. Ten uvedl, že se se Šmehlíkem v restauraci nepotkal. Jeho přítomnost v ní ale nevyloučil. Vyloučil, že by na schůzce projednával nové vedení VZP.

Sám David Šmehlík pro Radiožurnál odmítl, že by se schůzky na Vyšehradě účastnil: „Jednoznačně odmítám spekulace o mé údajné účasti na této schůzce. Schůzky jsem se nezúčastnil, v době jejího konání jsem byl doma se svojí rodinou.“

Podle něj jsou informace, které se objevily v médiích, zcela nepravdivé a podle jeho názoru jsou šířeny ve snaze zpolitizovat blížící se volbu ředitele VZP.

Prymula, Faltýnek a Havrlant… Babiš, Zeman, Prymula…

Fotografie s ministrem Prymulou, jak vychází ve středu po 22 hodině z vyšehradské restaurace, známé jako místo k vyjednávání vysokých politických činitelů, zveřejnil v pátek 23. 10. deník Blesk. Ministr v reakci uvedl, že se tam setkal s tehdy 1. místopředsedou hnutí ANO Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem. Podle ČT byl na místě také náměstek VZP David Šmehlík, což v OVM Prymula nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Nemůžu vyloučit, že tam probíhala nějaká další schůzka,“ řekl a dodal: „Určitě tam nebyl [David Šmehlík], nebo musel být v prostoru, kde jsem ho neviděl.“

Kvůli středeční schůzce v uzavřené restauraci na Vyšehradě premiér Andrej Babiš [ANO] podal návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO]. Toho na schůzku pozval Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO. Roman Prymula následně uvedl, že neporušil žádné proticovidové opatření a sám odstoupit nehodlá.

Roman Prymula: Nic jsem neporušil, rezignaci nepodám

Dnes v OVM pak svá slova revidoval: „Jsem připravený rezignovat, ale musí tady být nástupce, kterému to předám.“

Dále upřesnil, že nechce exekutivní angažmá. Na boji s epidemié covidu se dle svých slov plánuje podílet z pozice experta.

Správní rada VZP se chystá vybrat nového ředitele

VZP je největší zdravotní pojišťovna v zemi. Má 5,9 milionu klientů. A podle původního plánu měla letos hospodařit s příjmy 215,6 miliardy korun a s o 30 milionů nižšími výdaji. Řediteli pojišťovny Zdeňku Kabátkovi končí 3. prosince druhé funkční období. Podle některých médií by jeho nástupcem mohl být právě David Šmehlík.

Ten dříve působil ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR], aby se spolu s příchodem Adama Vojtěcha [za ANO] na Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] stal náměstkem ředitele VZP Zdeňka Kabátka. Předtím působil jako poradce tehdejšího ministra Vojtěcha. Se silným politickým krytím ze strany ANO byl tak doposud David Šmehlík horkým kandidátem na nového ředitele VZP.

„Zítra zasedá [26.10., pozn. red.] Správní rada VZP. Volba ředitele by měla být buď zítra, nebo nejpozději za měsíc. Současnému končí mandát v prosinci. Šmehlík byl doposud horkým kandidátem a hlavním koněm A. Babiše. Pro Seznam uvedl, že na Vyšehradě nebyl…,“ okomentovala současné dění na svém twitterovém účtu osoba spjatá s VZP.

A přidala i otázku: „Jestlipak také odstoupí z funkce? Co na to Andrej Babiš, když měří všem stejným metrem?“

Dodejme, že David Šmehlík v minulosti na sebe mimo jiné upozornil i tím, že poslal na účet kliniky patřící do svěřenského fondu zřízeného premiérem Babišem několik milionů korun, aniž by bylo úplně jasné proč. Udělal to sedm dní před koncem roku, tedy na Štědrý den. Šlo přitom o peníze, na které klinika neměla nárok, a tak většinu peněz později vrátila.

„Tak jako tak klinika peníze vrátila. Když by ona nebo pan náměstek chtěli jednat nedobře, nekale, tak by ty peníze klinika asi nevrátila. Nemyslíte? Navíc toto není o tom, že pan náměstek posílá peníze, jak a komu ho napadne. Všechno se musí vyúčtovat,“ okomentoval pro ZdraveZpravy.cz tehdy celou věc dnes již bývalý ministr Adam Vojtěch.

Volba nového šéfa VZP? David Šmehlík jako favorit

Fakt je, že nového šéfa bude vybírat Správní rada VZP zítra [26.10], nebo v příštím měsíci. Rada má celkem 30 členů. Deset z nich vybírá vláda na návrh ministra zdravotnictví. Prymula během svých několika týdnů ve funkci navrhl výměnu některých členů. Podle něj o tom kabinet zatím nejednal, protože na obměně nepanoval všeobecný souhlas, zejména pak primárně dle jeho slov prý premiéra.

Podle informací ČT má Šmehlík podporu 16 členů rady i předsedy Babiše a Faltýnka. Ministr Roman Prymula v OVM přitom uvedl, že navrhoval výměnu osob, které byly spjaty s předchozím vedením a v podstatě s panem náměstkem. Podle Prymuly jsou dvěma hlavními kandidáty na post ředitele VZP právě Kabátek a Šmehlík. Informaci ČT, že by se ředitelem mohl stát šéf ostravské fakultní nemocnice Havrlant, nepotvrdil.

„Tuhle informaci já nemám,“ řekl Prymula.

Dodal, že s Havrlantem mluvil na schůzce o testování. Pokud by se dle ČT stal šéf ostravské nemocnice ředitelem VZP, mohl by Šmehlík zůstat ve vedení pojišťovny jako náměstek.

„Přišel jsem v době, kdy se tohle neřešilo,“ řekl k nočnímu setkání Prymula.

Havrlant je lékař atestovaný v oborech chirurgie a veřejné zdravotní pojištění. Do čela ostravské nemocnice se postavil loni v polovině února poté, co vyhrál výběrové řízení. Do té doby od roku 2003 působil v RBP zdravotní pojišťovně jako náměstek ředitele pro zdravotnictví. Předtím působil od roku 1996 jako vedoucí odboru revizních lékařů. V letech 1988 až 2004 pracoval jako lékař na chirurgickém oddělení Vítkovické nemocnice.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here