hledat

Tags:

Palky & DJ MikroMan: Hranice k hříchům je velmi tenká a my jsme přeci také jenom lidé

Sdílej

Zapálení pro věc se jim upřít nedá. To nasazení sálá z každé jejich nové věci, jen ty čísla zatím chybí. Jak ale oba v rozhovoru zmiňují, jednou se to snad přeci prolomit musí. Třeba se tak stane právě v rámci nového EP, které má jasný koncept a vykazuje jednoduchou, ale originálně zpracovanou message. Sedm hříchů lemuje lidstvo ode dne nula a toto téma lze uchopit na tisíc způsobů. Palky a DJ MikroMan se k výzvě postavili čelem a výsledkem je stopáž, která rozhodně nemá nabudit dojem podzimní deprese, nýbrž pobavit, ale samozřejmě se zdviženým prstem. Teď si dejte ruku na srdce a přiznejte, že i vy svědomí nemáte čisté. A u jeho zpytování si můžete navíc projet výživný rozhovor s oběma umělci z Bratislavy.

Spojení sil, které funguje. Jak v bonusové skladbě nového EP zmiňujete, jedná se o vzorovou souhru. Vzpomínáte tedy na situaci, kdy jste si naopak naposledy vjeli do vlasů?

DJ MikroMan: Sevas, fuu, to musím zaloviť v pamäti. Jediné čo sa mi marí, je len nejaký malý konflikt ešte, keď sme robili pred piatimi rokmi 5R – Potomok Rodu album, ale ani to si nepamätám o čo išlo, nebolo to nič vážne. V tom období tvorenia sa každý s každým pochytil, aby výsledok bol najlepší. My s Palkym vieme vždy spraviť kompromis, takže sa to nestáva. A vlastne v snippete na nové EP mi odmietol dať hranolku. (smích)

Palky: Asi ani nie. Aspoň nič čo by stálo za zmienku. Rozumieme si ako ľudia a vieme robiť kompromisy, preto sa také veci, že si skočíme do vlasov ani nedejú.

Palky: Na novém EP vnímám pojem „vysoká škola technického rapu“. Považuješ se tedy za jednoho z nejlepších v tomto oboru? Proč se to ale neodráží i v řeči čísel? Snažíte se tohle manko vůči konkurenci nějakými konkrétními kroky odmazat?

Za jedného z najlepších sa nepovažujem. Ale považujem sa za jedného z najprogresívnejších. Cítim ako rastiem každým trackom a tak to je správne. Čo sa týka čísel, tak na to naozaj nepoznám odpoveď. Možno len potrebujeme pomocnú ruku dobrého marketingu a možno musíme niečo zmeniť my. Je viacero rovníc ako byť úspešný, ale žiaľ každú treba správne vypočítať.

DJ MikroMan: V posledních letech jsi namočen v celé řadě projektů. Dá se ale říct, že Palky je tvou vlajkovou lodí? V čem u něj vidíš největší potenciál a na čem by měl třeba z tvého pohledu ještě zapracovat?

Projektov je chvála bohu dosť, robím čo ma baví a snažím sa to zdokonaľovať a posúvať, ale áno dá sa to tak povedať, že s Palkym robím najviac. Cením si na ňom zodpovednosť, skills, nápady, usilovnosť, texty, flow… Čo sa zlepšenia týka, tak už chýba jedine viac sa predať, aby sa to dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí, ale verím, že aj k tomu príde.

Nové EP má jasný koncept a námět, což autory může lehce svazovat. Kde se zrodil ten nápad vyobrazit po svém zrovna sedm hříchů? Když byste na sebe měli prásknout, který z těch hříchů se nejvíce dotýká třeba i vás? Jak Palky a DJ MikroMan hřeší?

DJ MikroMan: Prvotnú myšlienku dostal Palky, predostrel mi ju, veľmi sa mi to zapáčilo a hneď som sa toho chytil. Čo sa mňa týka, tak určite spĺňam podmienky v každom hriechu, ale samozrejme pracujem s tým a obmedzujem to. Veď v podstate stačí, že ťa niečo naštve a hneď konáš hriech, čiže hranica je veľmi tenká, ale veriaci nie som, takže zase neopúšťam sa z toho.

Palky: Ten koncept nás podľa mňa nezväzoval. Videli sme v tom rôznorodosť a to bolo to, čo nám imponovalo. Sedeli sme na pizzi a rozprávali sa o jednotlivých hriechoch, presnejšie ako ich podať. Hneď bolo jasné, ktorá skladba bude veselá, ktorá smutná atď. Témy boli dané, čo všetko len urýchlilo a už len vymyslieť ako ich podať čo najoriginálnejšie. S nápadom som prišiel ja a Mikrovi sa páčil. A keď sa to páči jemu, je to dobrý nápad. Čo sa mojich hriechov týka, už som asi splnil väčšinu z nich. Som len človek. Ale dnes môžem povedať, že sa u mňa striedajú len 3 a v znesiteľnom merítku. Hnev, obžerstvo a lenivosť.

Palky: Každý hřích je zpracován osobitým způsobem nejen po technické stránce, ale ty jsi vsadil i na tah poukázat na to, že hřeší lidé napříč kulturními a sociálními sférami. Jak dlouho ses s jednotlivými příběhy pral a který vznikal nejsnáze a který naopak byl tím největším oříškem v tracklistu.

Všetko išlo hladko. Jedine Nositel bol trochu zdĺhavejší, lebo som chcel vymyslieť dobrú story, ktorá bude mať pekne spracovaný úvod, jadro aj záver. Ale jakmile som mal príbeh, písalo sa už jedna radosť. Je to mimochodom moja obľúbená skladba z EPčka.

DJ MikroMan: Téma sedmi hříchů by se dalo brát jako negativní měšec témat, který by mohl mít ponurou atmosféru, ale já ve výsledku vnímám i celkem veselou atmosféru a smysl pro vtip. Byl tedy záměr nebýt jen depresivní, ale poukázat na celou věc i s notnou nadsázkou?

Samozrejme, nadhľad tam je. Určite sme nechceli, aby bolo EP depresívne a pochmúrne, ale práve naopak. Cieľom bolo, aby každá skladba bola úplne iná (čo vyšlo) a chceli sme aj spraviť veci, ktoré sme ešte nerobili, ako napríklad žáner latino, reggae spoločne s hip hopovými prvkami. O to viac práce som mal na tom zladiť to celé dokopy, pretože každý žáner je špecifický, ale poctivo som sa s tým popasoval.

Palky: Už na předešlém disku jsi prokázal chuť pracovat s různorodými hudebními podklady, ve kterých experimentuješ se svým hlasem a schopnostmi. Je nějaký osobní cíl, kterého bys chtěl dosáhnout? Je to třeba deska nahraná komplet s živou kapelou, anebo něco jiného?

Áno baví ma veľmi veľa žánrov a to je aj hlavný dôvod prečo u mňa stále počuť progres. Mám jeden malý sen, ktorý by som si chcel splniť a týka sa práve dvoch zo žánrov. Chcem si medzi tými dvoma vybrať jeden a urobiť album s jedným soundom. Zatiaľ to je iba v mojej hlave. O aký zvuk sa jedná si nechám ešte pre seba.

DJ MikroMan: Ještě před pár lety by tě veřejnost škatulkovala do kategorie undergroundových producentů, ale ty stále více dokazuješ, že chceš vyrážet i jinými směry. Byl pro tebe ten underground již malým písečkem, kde jsi mohl tvořit, anebo to přišlo spontánně spolu s vývojem, kdy chceš tvořit prostě hudbu bez bariér a hranic?

K undergroundu mám silný vzťah a nikdy nedám naňho dopustiť, ale to neznamená, že nemôžem skúšať a robiť nové veci v hudbe. Baví ma robiť niečo iné, a ako je často zmieňovaný fakt, nechcel som sa zaseknúť na jednom bode a prešľapovať na mieste, ale skôr sa vybrať po schodoch hore a všetko pekne postupne robiť. Čiže jak si písal prišlo to postupne s vývojom.

Koho napadlo do skladby „Labužník“ angažovat Fuča, který tam hází jednu vtipnou hlášku za druhou?

DJ MikroMan: Napadlo to Palkyho, a zážitok bol aj keď to Fučo nahrával. (smích)

Palky: Už dávnejšie sme spolu chceli spoluprácu trošku iného charakteru, z ktorej sa napokon upustilo. Tak som ho zavolal na naše EP a výsledok je mega.

Co bude dál, když se s novým materiálem aktuálně nelze rozjet po slovenských klubech? Času je teď více, může to odšpuntovat práci na dalším disku?

Palky: Ja momentálne mám rozrobený projekt s kamarátom a raperom, ktorý si hovorí BonaParte. Určite sa najbližšiu dobu budem venovať tomuto. Ale verím, že aj medzi tým vyhodíme niečo s MikroManom, ktorý pochopiteľne prispeje svojou rukou aj na počin s BonaPartem. Veľa hudby za nami a ešte viac pred nami. Je sa na čo tešiť.

DJ MikroMan: Samozrejme stále robíme ďalej, každý máme aj svoje projekty, čiže ďalšie naložené skladby a albumy určite budú. Pozdravujem všetkých fanúšikov, podporujte hudbu, ktorá sa vám páči, držte sa a veľa zdravia prajem v tomto hnusnom období.

Tagy:
Austy

Příslušník rapové policie od roku 2012...

  • 1