Týden s hudbou – Koncerty online u nás i v zahraničí

V důsledku vyhlášení nových opatření proti šíření koronaviru jsou v celé zemi zrušeny veškeré kulturní akce s účastí veřejnosti. Přinášíme proto alespoň výčet některých událostí, které se krizi rozhodly čelit online formou. V příštím týdnu budeme mít možnost prostřednictvím internetu vyslechnou například koncert k oslavám 28. října z Berlína, na němž Jakub Hrůša s Tomášem Jamníkem a Deutsches Symphonie - Orchester Berlin provedou program výhradně z české hudby.
Francesco Piemontesi (foto: Marco Borggreve)

Úterý 27. října
Slovenská filharmonie uvádí další ze série svých komorních koncertů přenášených online. Sólisty večera budou houslistka Lucia Harvanová a hráč na bicí nástroje Kiryl Stoyanov. Společně s členy Slovenské filharmonie zahrají program rozmanitého složení, jež zahruje skladby od baroka po současnost. Těšit se posluchači mohou na hudbu Jana Dismase Zelenky, Julese Massaneta, Ladislava Burlase, Astora Piazzolly, Kiryla Stoyanova a jiných. Přenos z Koncertní síně Slovenské filharmonie začíná v 19:00 hodin.

Středa 28. října
Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK musel svůj plánovaný přímý přenos Smetanovy Mé vlasti ze Smetanovy síně Obecního domu odložit. Podle zprávy publikované na webové adrese orchestru bude ve středu 28. října, tedy v den státního svátku, na www.fok.cz zpřístupněna nahrávka Mé vlasti ke stažení zdarma. Bude se jednat o nahrávku z roku 2008, kdy orchestr při stejné příležitosti řídil Tomáš Netopil. Nahrávka bude veřejnosti přístupná od 18:00 hodin.

Jakub Hrůša a Deutsches Symphonie – Orchester Berlin vzdají v den státního svátku dne vzniku samostatného státu Československo hold české hudbě koncertem na půdě Berlínské filharmonie. Hrůša pro tento koncert přizval k účinkování violoncellistu Tomáše Jamníka, s kterým společně provedou Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Bohuslava Martinů. Dalšími dvěma čísly na programu jsou Smetanova Předehra k opeře Prodaná nevěsta a Dvořákova Symfonie č. 3 Es dur. Koncertu předchází od 19:10 hodin Pre-Concert Talk v podání Habakuka Trabera. Samotný streamovaný koncert pak začíná od 20:00 hodin.

London Philharmonic Orchestra představí prostřednictvím streamu na Marquee TV program s názvem Poems Old and New. Pod taktovkou dirigenta večera Joshuy Weilersteina zazní Sibeliova symfonická báseň Bard, Koncert pro violoncello a orchestr č. 2 Magnuse Lindberga, Schubertova Symfonie č. 1 a Ravelovy Trois poemes de Stéphane Mallarmé. Koncert bude streamován od 21:00.

Tomáš Jamník (zdroj Supraphon)

Čtvrtek 29. října
Colburn School Lunchtime Concerts pokračují dalším koncertem z projektu kompletního provedení Beethovenových houslových sonát. V podání dalšího talentovaného studenta této instituce v americkém Los Angeles tentokrát ušlyšíme již desátou Beethovenovu Sonátu pro housle a klavír. Začátek přenosu je ve 12:00 hodin pacifického denního času (PDT).

Chamber Music Society of Detroit  představí v rámci svého dalšího online koncertu kanadský Rolston String Quartet. Hudebníci přednesou Haydnův Smyčcový kvartet g moll op. 74 č. 3 a Griegův Smyčcový kvartet č. 1 g moll op. 27. Začítek koncertu je v 17:00 hodin pacifického denního času (PDT).

Pátek 30. října
Curtis Institute of Music v Philadelphii vysílá každý pátek přenos jednoho ze svých studentských recitálů. Jinak tomu nebude ani v pátek 30. října. Program zatím není znám. Na youtubovém kanálu školy je v současnosti dostupný záznam minulého koncertu, na němž zazněl Sibeliův Koncert pro housle a orchestr d moll op. 47 s doprovodem klavíru. Začátek koncertu je ve 20:00 hodin místního času.

Brandt Brauer Frick Ensemble (foto Harry Weber)

Neděle 1. listopadu
Klavírní festival Rudolfa Firkušného otevře svůj letošní ročník recitálem švýcarského klavíristy Francesca Piemontesiho. Piemontesi přednese program zaměřený na dílo Franze Schuberta a Ference Liszta. V on-line streamu na firkusny.cz konkrétně zazní Pět variací na Schubertovo téma Helmuta Lachenmanna, Schubertova Sonáta G dur D 894 a Lisztovy skladby Vodotrysky u vily d’Este a Klavírní sonáta h moll S 178. Začátek koncertu je plánovaný na 20:00 hodin.

Další koncert festivalu Struny podzimu proběhne již pouze online. Představí se na něm berlínská trojice hudebníků vystupující pod názvem Brandt Brauer Frick Ensemble. Akustické techno tohoto berlínského tria zazní na festivalu tentokrát v rozšířeném obsazení pro desetičlenný ansámbl. Online koncert z berlínské Kuppelhalle bude natáčen exkluzivně pro Struny podzimu. Odhadovaná délka koncertu je devadesát minut se začátkem ve 20:00 hodin.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments