https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tani-ledovcu-muze-ohrozit-svetova-velkomesta-jako-new-york-tokio-ci-londyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tání ledovců může ohrozit světová velkoměsta jako New York, Tokio či Londýn

26.10.2020 00:17 | ŘÍM (ČTK)
Antarktida obsahuje více než polovinu sladké vody na světě, která je zmrazená ve velké ledové čepici silné až pět kilometrů. Jakmile se ledy rozpustí, už se nikdy nevrátí do původního stavu, i kdyby teploty znovu poklesly.
Antarktida obsahuje více než polovinu sladké vody na světě, která je zmrazená ve velké ledové čepici silné až pět kilometrů. Jakmile se ledy rozpustí, už se nikdy nevrátí do původního stavu, i kdyby teploty znovu poklesly.
Tání ledovců v Antarktidě může ohrozit i města New York, Tokio či Londýn. Simulace vědců z německé Postupimi potvrzují, že pokračuje velmi pomalý, ale neúprosný proces: v případě růstu teplot o čtyři stupně Celsia ve srovnání s předindustriální dobou se úroveň moře zvedne o šest a půl metru, píše italský deník La Repubblica.
 

Představte si New York, Tokio, Londýn a Hamburg zaplavené mořem do výšky šesti metrů. Podle simulací, které realizoval postupimský Institut pro výzkum oteplování klimatu, Postupimská univerzita a newyorská Columbijská univerzita, budou tato města a mnohá další tvrdě postižena budoucím zvýšením hladiny moří.

"To, co dnes ztrácíme v Antarktidě, je ztraceno navždy," uvádějí vědci z postupimského institutu. Jejich studie ukazuje účinky růstu teplot na ledovce v Antarktidě. "Antarktida obsahuje více než polovinu sladké vody na světě, která je zmrazená ve velké ledové čepici silné až pět kilometrů," říká hlavní autorka studie Ricarda Winkelmannová z Postupimské univerzity. A protože se voda v oceánu a vzduch nad ním oteplují kvůli emisím skleníkových plynů, ztrácí bílá pokrývka jižního pólu na objemu a stává se nestabilní. Z důvodu rozlehlosti Antarktidy je její potenciál vyvolat zvýšení hladiny moří obrovský: již při oteplení o dva stupně způsobí tání ledovců a odtok vody do oceánu zvýšení hladiny o 2,5 metru. Oteplení o čtyři stupně vyvolá zvýšení hladiny o šest a půl metru a oteplením o šest stupňů se hladina zvedne o téměř 12 metrů.

"Naše simulace ukazují, že jakmile se ledy rozpustí, už se nikdy nevrátí do původního stavu, i kdyby teploty znovu poklesly," zdůrazňuje Winkelmannová. Jinak by tomu mohlo být jen v tom případě, kdyby se teploty vrátily ke své předindustriální úrovni. Tento scénář je však podle vědkyně vysoce nepravděpodobný. Naopak podle pravděpodobnějšího scénáře by byla ohrožena mnohá města, jako je Londýn, Bombaj, New York či Šanghaj.

Dlouhodobé změny nejsou rychlé, ale jsou nezvratné, upozorňují vědci. Stav, z něhož není návratu, je podle modelu zvýšení teploty o deset stupňů. To je kritický práh, který by odpovídal vymizení ledu v Antarktidě. Následný vzestup úrovně moří by měl katastrofální dopady na města situovaná blíže pobřeží.

"Antarktická polární čepice je v zásadě naším posledním dědictvím z předchozího období historie Země. Existuje asi 24 milionů let. Naše simulace ukazují, že jakmile se rozpustí, nikdy se nevrátí do původního stavu, i kdyby teploty znovu poklesly. Teploty by se totiž musely vrátit k předindustriální úrovni, aby se znovu plně obnovila. Tento scénář je vysoce nepravděpodobný. Jinak řečeno, to, co dnes ztrácíme v Antarktidě, je ztraceno navždy," uvádí další z autorů studie Anders Levermann.

Důvodem, proč je tato tendence nezvratná, jsou mechanismy projevující se v chování ledových příkrovů v podmínkách oteplování. "V západní Antarktidě je například hlavním faktorem ztráty ledu teplá voda oceánu, která způsobuje větší tání pod ledovými platformami v moři, což zase může destabilizovat příkrov ledu na zemi. To vyvolává sklouzávání ledovců o rozměrech Floridy do moře. Jakmile teploty překročí práh šesti stupňů Celsia nad předindustriální úrovní, obrovské hory ledu se v oceánu, kde je voda teplejší, pomalu zmenší, až se nakonec rozpustí, jak to můžeme pozorovat v Grónsku," uvádí spoluautor studie Torsten Albrecht.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2020 10:26
Simulace vědců z německé Postupimi potvrzují známé rčení "Kde soudruzi z NDR udělali chybu". Postupimský ústav je znám svými apokalyptickými vizemi budoucnosti ,kterými často obšťastňuje noviny chtivé senzací. Se skutečnou vědou se dávno rozešel.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.10.2020 23:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak toto nasimulovali i jiní, ne jen Postupim. A o nebezpečí zvyšování hladiny moří pro přímořské oblasti existuje mnoho studií.

Nějaké hodnocení ,,Se skutečnou vědou se dávno rozešel,, je jen váš výkřik do prázdna. A pokud tam mají chybu, tak proč jim ji vědecky nevyvrátíte? Ať také jednou vidíme skutečnou vědu...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.10.2020 11:08
NY je stejně hnusnej, žádná škoda.
Odpovědět
MG

Milan G

26.10.2020 12:32
"To, co dnes ztrácíme v Antarktidě, je ztraceno navždy," uvádějí vědci z postupimského institutu. Dovolím si tvrdit, že to není pravda.

Není to tak dlouho, co proběhla zpráva o nálezech kosterních pozůstatků tučňáků v Antarktidě na místech kde byl do nedávna led. Uhlíkovou metodou vědci zjistili, že stáří těch kostí je cca 800 let a některé méně zachovalé ostatky byly staré až 5000 let. Jinými slovy, v určitých periodách se tučňáci vraceli protože led byl pryč a jindy to území neosidlovali protože bylo pod ledem. To jasně dokazuje, že ke změnám docházelo, dochází a bude docházet.
A také to víceméně dokazuje, že mapy Piri Reise ukazovaly pravdu, když na nich je Antarktida bez ledu.

Pan Vinkler má pravdu, že Postupimský ústav se skutečnou vědou dávno rozešel a to se v plném rozsahu samozřejmě týká univerzity v Leedsu. Jeden má někdy pocit, že tyhle dvě instituce se drží hesla čím hůř tím lépe.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.10.2020 13:29 Reaguje na Milan G
Za půl miliardy let se může pevnina s dnešním územím ČR nacházet na dně oceánu jižní polokoule a Antarktida si může hovět na severní polokouli krásně zelená bujnými pralesy a obydlená inteligentními suchozemskými delfíny. Tak proč bychom si měli začít dávat bacha, že?
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.10.2020 16:45 Reaguje na Majka Kletečková
Tady se ovšem píše o stovkách až tisících letech. Tedy době relativně nedávné. Prostě, realita je úplně něco jiného než to, co se klimaalarmistům práší od hub.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.10.2020 22:32 Reaguje na Jan Šimůnek
A je to úplně, ale úplně něco jiného, než co se práši od huby vám. ;)
Odpovědět
MG

Milan G

26.10.2020 17:02 Reaguje na Majka Kletečková
Když nerozumíte tématu, nepřispívejte.

Já popisuji stav, který je exaktně dokázán. Vy blábolíte nesmysly.
Ale na druhou stranu pokud by měli ti inteligentní suchozemský delfíni nahradit vás a vám podobné typy tak zase proč ne :-)))
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.10.2020 23:22 Reaguje na Milan G
Jen bych doplnil, že článek popisuje Antarktidu (tedy led na souši). Kostry tučňáků se našly na pobřeží Antarktidy, mys Irizar (https://www.sciencealert.com/melting-antarctica-snow-is-revealing-the-remains-of-800-year-old-penguins), který se také nalézá ,,na souši,, ale led, který ho střídaně pokrývá pochází z moře.

,,Emslie suggests that so-called 'fast ice' stretching inland from the sea may have begun to form as temperatures cooled, leaving the site inhospitable for penguins for much of the year. Now the reverse effect is underway with much of the ice melting.,,

Takzvaný ,,rychlý led,,

https://en.wikipedia.org/wiki/Fast_ice




Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.10.2020 22:10 Reaguje na Milan G
Bože, zase Piri Reis. Opravdu se divím, že tomu blábolu někdo věří.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.10.2020 06:46 Reaguje na Petr Eliáš
Ano, s realitou je nutno se vypořádat předstíráním, že neexistuje. Typický zelený přístup.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.10.2020 12:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Ne, to je váš přístup. Na základě mapy, která zobrazuje bůhví co (spíš zobrazuje Jižní Ameriku než Antarktidu...dopořučuji se podívat kolik ,,korekcí,, musel udělat Hapgood aby mu mapa ,,seděla,, na Antarktidu), ignorujete současné poznání.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.10.2020 18:33 Reaguje na Petr Eliáš
Moc velkou korekci právě udělat nemusel, pouze změnu projekce, kdy centrum není pól, ale asi Alexandrie (nebo nějaký bod v její blízkosti). Patrně byl originál práce antických kartografů tam sídlících.
Odpovědět
va

vaber

26.10.2020 14:24
lidí je na planetě moc a tohoto pohledu žádná škoda,
oni ti odborníci neumí vysvětlit jak vzniká doba ledová a jak je možné ,že v době ledové se vypaří 50m z oceánů a vytvoří se ledovce a když je na planetě teplo, tak se oceány nevypařují ,ale plní
Anktartida byla kdysi zelená a potom se posunula k polu o tom není pochyb
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.10.2020 16:49 Reaguje na vaber
Jenže ona byla zelená ještě dlouho poté, co byl jižní zeměpisný pól na jejím území. V podstatě hlavní ochlazení proběhlo poté, co se provalila pevninská šíje mezi Antarktidou a jižním cípem Ameriky. Mohlo totiž začít cirkumpolární proudění, poháněné větry ("řvoucí čtyřicítky") které oddělilo Antarktidu od teplejších vod. Kdybychom tu šíji zase obnovili, Antarktida by se nejspíš výrazně oteplila, i do vnitrozemí.
A ti tučňáci (jejich pozůstatky) dokazují existenci teplejších epizod i poté.
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

1.11.2020 19:59
Nejsem klimatolog, ale je jasné, že se planeta otepluje. Nehodlám ani spekulovat o tom, kolik % z toho má na svědomí člověk.
To totiž neumí kvalifikovaně nikdo ani žádný počítač.
Faktem je to, že se otepluje.
Jsem narozený začátkem října a můj otec měl narozeniny v polovině října.
Mám zafixované, že velmi často na mé narozeniny padal sníh a od tátových narozenin už zůstal - a ještě v dubnu byl metr tajícího sněhu.
Dnes je sníh v podobě dekorace, o mrazech ani vidu.
A jestli bude nějak ohrožený NY nebo Tokio - tak to pardon - ale to je mi naprosto lhostejné, jako jim je lhostejné počasí u nás.
Změny na planetě byly budou. . . . nicméně, jak je dne vidět, největším nepřítelem lidstva jako takového jsou sami lidi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist