Předchozí
1 z 5
Další

Vinaři Martinu Vajčnerovi (vpravo) pomáhá se sběrem vína i jeho přítelkyně Monika.Zdroj: archiv Martina Vajčnera

OSIČKOVA ŠKOLA
Jako malý nad prací ve vinohradu moc nepřemýšlel. „Dělal jsem je vše, co mi táta nebo děda řekli. Vzal jsem si z toho hodně,“ líčí Vajčner. Ve studiích pokračoval na Střední vinařské škole ve Valticích, kde narazil na učitele Jaroslava Osičku. „Je to takový guru autentistů (výrobců naturálních vín – pozn. red.) u nás,“ objasňuje rodák z Hodonic.

Martin Vajčner pochází z vinařské rodiny. Jeho děda i otec pracovali v dnešním Znovínu Znojmo. Martin šel jinou cestou.Zdroj: archiv Martina Vajčnera

ŽÁDNÝ BOLEHLAV
Po setkání s mentorem Osičkou začal o nápoji s barvou zlata přemýšlet jinak. Nechtěl pít ani dělat víno, které chutná pokaždé stejně. „Naturální, přírodní, nebo autentická vína (ať už je nazýváme jakkoliv), v sobě dokonale odráží terroir, tedy kde a kdy byly hrozny vypěstovány. Jsou bez chemického krášlení a díky žádnému nebo velmi malému množství přidané síry po nich nebolí hlava,“ sděluje vinař.

Martin Vajčner vyrábí vína i metodou kvevri v hliněných nádobách.Zdroj: archiv Martina Vajčnera

BOSÉ NOHY
Martin Vajčner taková vína produkuje již šest let. Zpočátku dělal mikrošarže pro vlastní potřebu. Pak přišla značka NAVAJN, nyní je nezávislým „autentistou“. Pod palcem má celý proces výroby. Začíná na jaře přípravou vinohradu v biorežimu a končí v prosinci se sklenkou mladého vína. „Nepoužívám postřiky, ani průmyslová hnojiva. Na podzim se sejde tradičně celá rodina a hrozny ručně sklízíme. Následuje šlapání hroznů bosýma nohama, kratší nebo delší macerace a spontánní kvašení v barikových dubových a akátových sudech. Na dlouhodobou maceraci používám také dvě amfory z poštorenské keramiky a dvě kvevri nádoby, které jsem si nechal vyrobit ze šatovské keramické hlíny. Ve sklepě do zrání vín prakticky nezasahuji. Žádné přidané kvasinky, enzymy, čiřidla a podobně,“ nadšeně vypráví Vajčner.

Sluncem zalité vinohrady má Vajčner především na Kraví Hoře v Konicích a v dalším okolí Znojma.Zdroj: archiv Martina Vajčnera

ORANŽOVÉ VÍNO
Za největší kuriozitu, jež mu pod rukama vznikla, považuje víno s poetickým názvem Born to be orange 2019. Nápoj pomerančové barvy vznikl z hroznů, které vyrostly na padesát let starých keřích na Kraví Hoře v Konicích. Vinohrad se starými hlavami Veltlínu ležel deset let ladem. „S přítelkyní Monikou jsme zde strávili několik měsíců prakticky všechen volný čas, abychom zarostlý vinohrad vyčistili od akátů, šípků a černého bezu. Myšlenka na první víno z této vinice pro nás byla hlavní motivací to nevzdat. Born to be orange 2019 je první vlaštovkou z tohoto starého vinohradu, je spontánně kvašeno, hrozny jsou šlapány nohama a ležely deset dnů na slupkách a třapinách,“ přiblížil nadšený vinař.

Vinaři Martinu Vajčnerovi (vpravo) pomáhá se sběrem vína i jeho přítelkyně Monika.Zdroj: archiv Martina Vajčnera

PŘESLAZENÁ PÁLAVA
Na degustacích Vajčner často potká lidi bez znalosti naturálních vín. Jejich pozitiva objasňuje, ale názor nikomu nenutí. „Zákazník přijede za přeslazenou Pálavou a odveze si nesířený nefiltrovaný Veltlín. A za rok mě znovu navštíví s tím, že už jiná vína nepije. Největší radost mám, když se zákazníci vracejí, a nejen moje naturální vína jim chutnají,“ s libostí dodává jinoch atletického vzezření.