Některé přijímače mají u starších pořadů problémy s obrazovým formátem kanálů televize Prima v DVB-T2

26. říjen 2020

Podle informací od čtenářů našeho portálu se jedná o set-top boxy fungující na operačním systému Linux. Rozlišení 960x540p je u starších pořadů degradováno na polovinu a s formátem obrazu 16:9.

U některých přijímačů, které jsou k dispozici na českém trhu, se začaly v rámci pozemního vysílání objevovat problémy s formátem obrazu u kanálů společnosti FTV Prima. Redakci portálu Digitální rádio na tuto skutečnost upozornily jeho čtenáři. Problémy se projevují tak, že pořad vysílaný s rozlišením 960x540p, avšak s poměrem stran 4:3, identifikuje takový box jako pouhých 480x540p, ovšem s formátem obrazu 16:9. Problém byl zaznamenán u starších pořadů, které jsou vysílány s poměrem stran 4:3.

Chybný formát obrazu u stanice Prima Love

Popisovaná situace se projevuje u vybraných přijímačů při zpracování signálu kanálů FTV Prima v DVB-T2 multiplexu 22 Českých Radiokomunikací. Stejná situace v minulosti nastala u téhož operátora u stanic skupiny Nova, tedy programů Nova a Nova Cinema. A které přijímače nahlásili čtenáři naší redakci jako problematické? Jednalo se například o linuxové boxy Vu+ Ultimo 4K, GigaBlue UHD Quad 4K nebo Octagon SF4008. V čase reklamních přestávek je vzhledem k obsahu ve formátu 16:9 formát obrazu korektní.

autor: lukpo
Spustit audio

Související