26. 10. 2020 07:53 − 2726× − 0

Další italský double pro Hyundai

Korejská značka v období dvou týdnů získala na horké italské půdě dva skvělé výsledky v podobě tzv. double.

Na Sardinii se po nervy drásajícím závěru, o který se postarala jedna z vůbec nejdramatičtějších Power Stages, z vítězství radoval tovární pilot Hyundaie Daní Sordo před svým týmovým kolegou Thierry Neuvillem. Teď o víkendu se soutěžilo v okolí Verony a ve hře byly jednak body do prvoligového italského mistrovství C.I.R., ale také se právě na těchto zrádných asfaltových cestách uzavřelo letošní dění v šampionátu C.I.WRC. Ten je, jak ostatně název napovídá, určen hlavně speciálům královské kategorie. Na titul však pomýšlela i dvojice posádek usedající do kokpitu speciálu Rally2. Zejména Luca Rossetti měl velkou šanci ukořistit pro sebe tuto trofej, když mu patřila průběžná druhá příčka s minimálním odstupem čtyř bodů. S Hyundaiem i20 R5 navíc už dokázal na tratích Rally Due Valli zvítězit, před dvěma lety. Andrea Carella se Škodou Fabia R5 tak velkým jménem na italské rallyscéně není, ovšem i on mohl směle pomýšlet na titul. Zato úřadující mistr Luca Pedersoli se naděje na obhajobu titulu vzdal dobrovolně a do Verony vůbec nedorazil. Vedení v šampionátu hájil pilot jiného Citroënu DS3 WRC Simone Miele. Díky vítězství na Elbě oživil šance na titul Corrado Fontana, ovšem mezi ním a úspěchem vedle vlastního špičkového výkonu stála ještě jedna překážka, smůla soupeřů.

O titul v hlavním šampionátu Apeninského poloostrova bojují ve velkém stylu Giandomenico Basso a Andrea Crugnola. První jmenovaný obhajuje loňský titul, ale místo za volant Škoda Fabia R5 letos usedá do Volkswagenu Polo GTI R5. S ním vyhrál hned úvodní etapu Rally di Roma Capitale. Bohužel to tehdy na konci července bylo naposledy, kdy si domů odvezl maximum bodů. Crugnola první start s Citroënem C3 R5 zakončil neslavně havárií. Už druhý den ale byl na startu znovu a poprvé si připsal maximum bodů. Pro vítězství si pak dojel i v Rally Il Ciocco a Targa Florio. Před třemi týdny se měla uskutečnit další slavná italská soutěž Rally Sanremo. Kvůli bouři, která den předtím místo konání zasáhla a oblast doslova zdevastovala, ale byla rally v samý den konání zrušena. Mezi oběma hlavními protagonisty tak zůstal minimální čtyřbodový rozdíl. Třetí příčku v šampionátu ve Veroně bránil Stefano Albertini, který se letos ve Škodě Fabia Rally2 evo prezentuje v pěkné formě. Rally Due Valli zároveň uzavřela dění v podružné klasifikaci asfaltových podniků C.I.R. Albertini tam pozici lídra hájil před Alessandrem Re v další škodovce a pak dvojicí Marco Signor a Rudy Michelini ve Volkswagenech. Soutěž se odehrála na třech třikrát opakovaných úsecích. Dohromady šlo o kratičkou trať s 84 ostrými kilometry. O její náročnost se postaralo vrtkavé podzimní počasí. Posádky se musely vypořádat s mlhou, deštěm a v závěru i tmou.

Crugnola trochu zaspal úvodní zkoušku a nechal si od Bassa dát 4,6 sekundy. V druhém testu se mu už dařilo lépe a nakonec i přes drobnou chybku dokázal vyhrát rovněž RZ 3. Pilot Volkswagenu se i tak udržel ve vedení, ovšem jeho náskok se smrsknul na pouhé dvě desetinky. Albertini chyboval hned v první zkoušce a nechal si zhasnout motor. Dostala se tak před něho trojice Hyundaiů. Jejich jezdci ale měli vzhledem k vyšším startovním číslům plné ruce práce, aby na trati, na kterou se už vytahalo hrozně bahna, své auta vůbec udrželi. Rossetti je po druhém testu vedl, ale v tom třetím doplatil na mlhu a spadnul na páté místo. I tak byl ale tou dobou lídrem C.I.WRC s náskokem 22 sekund na Mieleho, který by tím o první příčku v šampionátu přišel. V druhé sekci musel pilot Citroënu zabrat, ale hned v první zkoušce ztratil další čtvrtminutu. Šestý test se pak stal pro oba jezdce osudným. Nejprve v jednom náročném místě vypadnul z trati Mieleho Citroën a hned následně v té samé pasáži sklouznul mimo trať i Rossettiho Hyundai, pro kterého to znamenalo konec nadějí na titul. Miele jako lídr mistrovství ještě mohl doufat, ale vše bylo závislé na úspěchu nových dvou lídrů klasifikace C.I.WRC v této rally Fontany a Carelly.

Už na začátku druhé sekce se změnilo obsazení vedoucího postu celé rally. Crugnola dokázal vyhrát třetí test v řadě a dostal se před Bassa. Ten mu nestačil ani v RZ 5 a už tak ztrácel 4,2 vteřiny. I do absolutního pořadí však výraznou měrou promluvil náročný šestý test. Vedoucí Citroën skončil mimo trať a Crugnola po chvilce snažení věděl, že tentokrát domů pojede s prázdnou. Basso se vrátil do čela a před ním a druhým letošním ziskem maxima bodů bylo jen zdárné zvládnutí závěrečné třetiny soutěže. Na druhého Huttunena měl náskok třičtvrtě minuty, což mu dávalo hodně prostoru k dýchání. Nad krajinou se však mezitím setmělo a začalo pršet. V sedmém testu Basso opravdu neriskoval a ztratil třetinu svého náskoku. Následující zkouška k němu už tak milosrdná ovšem nebyla. Jeho Volkswagen se otřel o odhalený kámen a s poškozeným kolem bohužel nebylo možné pokračovat dál. Ani jeden z hlavních protagonistů bitvy o titul si tedy z Verony neodvezl byť jediný bod a o letošním mistrovi tak bude muset rozhodnout za měsíc závěrečný podnik v Toskánsku. Karty jsou rozdány jasně, vítěz bere vše. Ale teď ještě zpátky na zabahněný veronský asfalt. Fontana už neriskoval a nechal jít Carellu před sebe. I druhá příčka totiž jezdci Hyundaie stačila k zisku titulu v rámci C.I.WRC. V průběžných výsledcích sice Fontana doslova propadnul, když se silným WRC nestačil na osmičku nejlepších vozů Rally2. Na to se však historie ptát nebude, titul mu už nikdo nevezme. A dalším mistrem, v tomto případě asfaltové části hlavního mistrovství, se stal ve Veroně Albertini. Tentokrát na sebe sice neupozornil tak rychlou jízdou jako třeba na Sicílii, ovšem pozice na bedně mu ani tak neunikla. Pokud se pilot škodovky ukáže i v listopadu na Tuscan Rewind, může ještě teoreticky zabojovat i o hlavní italský titul. Scandola se v předposlední zkoušce sice dostal do potíží, ale i přes ztrátu skoro padesáti vteřin se posunul na druhé místo, které si udržel až do cíle. Na vedoucí příčce však smolaře Bassa vystřídal Huttunen, který je schopný letos bojovat o vítězství ve všech možných krajinách, kde se objevil. Dva týdny po triumfu v klasifikaci WRC3 na Sardinii si mladý Fin připsal na své konto další italský triumf.

Stav šampionátu C.I.R.: 1. Basso 49, 2. Crugnola 45, 3. Albertini 34, 4. Signor 31, 5. Re 30, 6. Scandola 25

Konečný stav šampionátu C.I.WRC: 1. Fontana 38, 2. Carella 36,5, 3. Miele 28, 4. Rossetti 24, 5. Pedersoli 23, 6. Breen a Hoelbling 15

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!