Infekce vyvolaná zlatým stafylokokem u patnáctiletého chlapce přešla v těžký zápal plic. Došlo k trhlině na plíci a následně mohutnému krvácení do hrudní dutiny. Nikolase stála nákaza zlatým stafylokokem jednu plíci. Podle lékařů šlo o jedinou cestu k záchraně jeho života.

Do té doby zdravý chlapec, student sportovního gymnázia, pocítil první příznaky nákazy zlatým stafylokokem ve škole. Začal se bezdůvodně potit, pociťoval náhlou zimnici, která přešla ve vysoké horečky.

„Byl jsem zpocený, pak začala zimnice, vysoké horečky. Nemohl jsem ani dýchat, byl jsem náhle strašně dušný,“ popisuje Nikolas.

Nikolasovi začaly postupně selhávat základní životní funkce. Lékaři z oddělení resuscitační a intenzivní péče ostravské fakultní nemocnice ho napojili na přístroj ECMO, který mu zajistil mimotělní okysličování krve. Podávali mu zároveň léky zabraňující srážení krve.

Nákaza stafylokokem: Sepse a selhání životních funkcí

Zdravotní stav chlapce se ale nedařilo stabilizovat. Nikolas prodělal opakovaně septický šok. Selhaly mu plíce, ledviny, játra. Šlo o kritický stav, komplikovaný masivním krvácením do hrudníku. Krvácení přitom i přes opakované podávání protisrážlivých přípravků nešlo konzervativně zastavit. Odborníci zvažovali transplantaci plic, tu však po konzultaci s kolegy z jiných pracovišť vyloučili. Důvod? Stav chlapce byl až příliš vážný.

„Došlo k trhlině a těžkému krvácení do hrudní dutiny. Jedinou možností, jak to zvrátit bylo odstranění té plíce, nasáklé houby, aby nedocházelo k tak rozsáhlému krvácení, které ho vedlo na opačnou stranu, než bychom si přáli,“ říká hrudní chirurg z Chirurgické kliniky FN Ostrava Marcel Mitták.

Vzhledem k závažnému stavu pacienta šlo o riskantní operaci. Plíce nasáklá krví je velmi tvrdá, těžko se s ní proto manipuluje. Operatéři se nemohou dostat k srdečním cévám. Lékaři si uvědomovali obrovská rizika i to, že před nimi ještě nikdo takový krok neudělal. Jeho výjimečnost spočívala také v tom, že chlapec musel být po celou dobu náročné operace napojený na mimotělní oběh [ECMO], pomocí kterého odstraňovali pacientovi přebytečný oxid uhličitý.

Dostali jsme se do „země“, kde před námi nikdo nebyl. Ale věděli jsme, že když to neuděláme, tak chlapec nepřežije, protože kromě masivního krvácení do plic mu nefungovaly i jiné základní životní funkce,“ popsal situaci Tomáš Zaoral, primář Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče FN Ostrava.   

Nikolas vstal z lůžka a odjel do lázní

Mladý pacient se po šesti měsících strávených v nemocnici a týdnech doma na lůžku opět postavil na nohy. Vypadá to, že jeho organismus infekci vyvolanou zlatým stafylokokem zvládl. Nyní odjel rehabilitovat do lázní.

Jsem jim neuvěřitelně vděčný, že jeli i přes limit. Vím, že už mě chtěli odpojovat, ale někteří doktoři se ještě přimluvili, že to ještě chtějí zkusit. Už před onemocněním jsem byl rozhodnutý, že budu patologem. Teď po tom všem jsem se v tom utvrdil,“ řekl před propuštěním do domácí péče Nikolas.

Podle doktora Mittáka se s jednou plící dá i rekreačně sportovat a věří, že i Nikolas se k oblíbenému florbalu časem vrátí.

Jsem optimista a věřím, že se mu bude dařit dlouhé roky a že to bude dobré,“ uvedl a přiznal, že ho velmi potěšilo, když ho jeden z jeho nejsložitějších pacientů sám vyhledal a poděkoval mu za záchranu života.

Staphylococcus aureus neboli zlatý stafylokok

Bakteriémie vyvolaná Staphylococcus aureus [z anglického Staphylococcus aureus bacteremia] je sepse vyvolaná zlatým stafylokokem [SAB]. Patří k nejčastější a velmi závažné infekci krevního řečiště. Ročně postihne zhruba 10 až 30 lidí ze sta tisíců. Bylo prokázáno, že SAB má vyšší smrtnost a vede k významně delší hospitalizaci oproti infekcím krevního řečiště jiné etiologie. Vyšší jsou i náklady na léčbu. Nákaza zlatým stafylokokem nastává tehdy, když se bakterie dostane do krve. Tento druh sepse je velmi závažný a umírá na něj až 28 procent pacientů.

Zdrojem může být infekce kůže a měkkých tkání, katétrová infekce, infekční endokarditida, osteomyelitida, pneumonie či absces s hematogenním šířením. Rizikovými faktory pro vznik SAB jsou nejčastěji vyšší věk, mužské pohlaví, intravenózní užívání drog nebo chronické onemocnění. Zejména pak diabetes mellitus či chronické renální selhání s nutností dialyzační terapie a probíhající imunosupresivní léčba.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here