Hlavní obsah

Velké vánoční trhy v Praze letos kvůli koronaviru nebudou

Foto: PCT

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí letos v této podobě nebudou.

Reklama

Oslavy Vánoc v Praze budou letos z důvodu pandemie v omezené podobě, budou chybět tradiční velké trhy a doprovodné akce. Také v Brně budou trhy s omezeními – stánkaři například musí zajistit rozestupy.

Článek

„Strom na Staroměstském náměstí stát bude, v úvahu přichází i několik stánků,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Trhy jsou podle Chabra společenskou událostí, na které bývá velká koncentrace lidí. „Z tohoto důvodu by bylo s ohledem na epidemickou situaci zřejmě velmi nevhodné konat vánoční trhy a připravovat je v rozsahu a velikosti, na které jsme zvyklí z minulých let,“ uvedl. Dodal, že magistrát zároveň nechce oslavy Vánoc úplně vypustit, a to i z psychologických důvodů.

Atmosféru tak na Staroměstském náměstí zajistí tradiční velký smrk a vánoční výzdoba. „Na druhou stranu se nebude jednat o výzdobu nějak nákladnou ani pompézní. Pokud by to epidemická situace umožnila, jsme připraveni přidat i několik decentních malých stánků, nicméně v tuto chvíli s klasickou variantou vánočních trhů nepočítáme,“ shrnul Chabr.

Firma Taiko, která vánoční trhy v Praze každoročně pořádá, už vybrala strom, který na Staroměstském náměstí vztyčí. Bude to smrk ztepilý, jenž je vysoký 19 metrů a vyrostl nedaleko Jílového u Prahy.

Zrušení trhů se bude týkat těch, které společnost Taiko organizuje na Staroměstském náměstí, náměstí Republiky a ve spodní části Václavského náměstí. U menších trhů v jiných částech metropole bude magistrát podle Chabra jednat s městskými částmi. „Dovedu si představit, že na některé z městských částí by vánoční trhy v omezené variantě mohly proběhnout, ale zatím je brzy předvídat,“ uvedl.

„Zrušeny byly velikonoční a teď i vánoční trhy, samozřejmě nás to velmi mrzí a dotýká se to také naší firmy. Nicméně respektujeme rozhodnutí a nabídneme strom a jeho instalaci magistrátu hlavního města Prahy za režijní náklady,“ uvedl předseda představenstva společnosti Taiko Libor Votruba.

Firma už vybrala strom, který na Staroměstském náměstí vztyčí. Bude to smrk ztepilý vysoký 19 metrů, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy. Strom by se měl stavět v noci na 24. listopadu.

Trhy se v centru metropole za normálních okolností konají od přelomu listopadu a prosince do začátku ledna. Kromě Staroměstského náměstí bývají také například na Václavském náměstí, náměstí Míru a dalších místech v Praze.

Brno možná bez punče

Také v Brně budou vánoční trhy s omezeními. Na brněnském náměstí Svobody se ale i letos rozsvítí vánoční strom. Představitelé města, městské části Brno-střed, turistického informačního centra a další zapojení partneři se shodli na podobě adventních trhů. O to zásadní lidé nepřijdou. „Neuskuteční se ale například silvestrovské oslavy a zřejmě nebudou stánky s jídlem a pitím,“ uvedla Adéla Nováková z turistického informačního centra.

Cílem organizátorů bylo najít kompromis, který lidem umožní si příjemně a zároveň bezpečně trhy užít. „Náměstí Svobody rozsvítí vánoční strom, letos 14 metrů vysoká jedle z bílovického polesí. Strom bude již tradičně i na Zelném trhu a Moravské náměstí opět ozdobí oblíbené vánoční kolo. Halouzkův betlém najde opět svoje místo na Dominikánském náměstí,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Řemeslné a prodejní stánky budou stát na náměstích a v ulicích s bezpečnými odstupy. Zatím ale není jisté, zda bude k mání trdelník, punč či další pochutiny. „Trhy začínají 27. listopadu, takže uvidíme, jaká bude situace. Gastronomické stánky zatím neplánujeme stavět, ale pokud se situace zlepší, doplníme nabídku prodejem jídla a pití například v podobě zimních zahrádek nebo food trucků. Zkrátka něčeho mobilního,“ dodala Nováková. Podle ní vznikl flexibilní model, který může pružně reagovat na aktuální epidemickou situaci.

Adventní atmosféru dále podpoří bohatá světelná i další výzdoba centra města. Vánoce v Brně budou mít také novou vizuální podobu. „Jedná se o pletené vzory odkazující k vánočním svetrům, ze kterých se vypletou různé ryze brněnské vzory. V této nové podobě bude také vánoční kolekce dárků z Brna. Letos budou chybět akce s potenciálem přilákat na jedno místo velký počet lidí. Rozsvícení vánočního stromu 27. listopadu například nebude s kulturním doprovodem a v jednu určitou hodinu. Vynechají se také silvestrovské oslavy i velké hudební produkce,“ dodala Nováková.

Reklama

Doporučované