EnergoZrouti.cz

Japonský premiér oznámil plán na uhlíkovou neutralitu do roku 2050

  
Nikola Stránská
26. 10. 2020 ▪ 10:30

Japonský premiér stanovil plán uhlíkové neutrality do roku 2050. K ukončení spalování uhlí a dalších fosilních paliv by tak mělo dojít o deset let dříve než v Číně. Kvůli závislosti Japonska na uhlí ale už nyní vznikají pochybnosti o celém plánu.

Japonský premiér Jošihide Suga
Japonský premiér Jošihide Suga

Nový japonský premiér Jošihide Suga, který byl do své funkce zvolen teprve v září jako nástupce Šinza Abe, který svou funkci opustil ze zdravotních důvodů oznámil plán uhlíkové neutrality Japonska do roku 2050. Země by tak při splnění plánu měla dosáhnout uhlíkové neutrality v podobném čase jako Evropa či Velká Británie. Předstihnout by tak v této oblasti měla země i svého souseda – Čínu. Ta nedávno oznámila podobný plán do roku 2060, tedy o deset let později.

Japonsko je stále závislé na uhlí

Stále ale není jasné, jakým způsobem chce Japonsko omezovat emise skleníkových plynů, jelikož její strategie země založené na uhlí stále pokračuje. Japonsko patří v současnosti mezi největší světové dovozce uhlí a podle dosavadních plánů na stavbu nových tepelných elektráren není viditelná změna tohoto směru do budoucna. Japonsko tak i nadále zůstává jednou z asijských zemí, které jsou na uhlí ve velké většině závislé.


Podle nového premiéra by ale klíčem k uhlíkové neutralitě měly být inovace, které by pomohly nahradit uhelnou energetiku. V plánu jsou tak nové zdroje obnovitelné ale i jaderné energie.

Emisím nepomohla ani obava z jaderných zdrojů

Podle premiéra bude ale hlavně u jaderných elektráren prioritou jejich bezpečnost, takže by se už neměl opakovat scénář podobný havárii v elektrárně Fukušima, která byla pro Japonsko ale i další světové velmoci v čele s Německem jasným signálem pro ukončení výroby elektřiny z atomových reaktorů.


Právě nehoda v elektrárně Fukušima může podle některých informací stát i za zvýšením emisí skleníkových plynů v Japonsku z důvodu omezení těchto zdrojů a přechodu na „spolehlivější“ tepelné a energetické zdroje jakým je právě uhlí.




Zdroj: phys.org, BBC