Pramen života (2000): Jak se z nevinných dívek stane zdroj pro ztělesnění árijské myšlenky

Pramen života (2000): Jak se z nevinných dívek stane zdroj pro ztělesnění árijské myšlenky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
České válečné drama o dospívající dívce, jež se ve stínu války stane obětí nacistického programu Lebensborn, který má bez ohledu na přirozenou ženskost a mateřství jediný cíl – zajistit čistotu rasy.

Začíná druhá světová válka a Grétce Weiser umírá matka. Grétka se díky snaze učitele, který jí chce zajistit před válkou, a osudové shodě (má totiž shodné datum narození s druhým mužem Třetí říše, Himmlerem) dostane do lesního sanatoria Isolde v mrazivém prostředí pruských jezer, kde se stane součástí nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté rasy. Společně s dalšími dívkami prochází nacistickou výchovou. Jejím úkolem je počít s německým vojákem rasově čisté dítě. Grétka se brání nelidskosti a zlu, a i přes nepřízeň osudu si v sobě zachovává soucit k druhým. Seznámí se s ukrývajícím židovským chlapcem, synem bývalého majitele sanatoria. Přátelství je její jedinou nadějí, ale i tu brzy ztrácí. 

Čtěte také: Krajina ve stínu aneb když se ze sousedů stanou vrazi. Mrazivé válečné drama jde právě do kin

Dramatické dílo ztvárňující osud mladých dívek, uvržených do zvrácené honby za čistotu rasy, bylo natočeno na západočeském zámku Žinkovy. Režisér Milan Cieslar si zakládal na autentičnosti reálií a výtvarné stylizaci záběrů. Scény jsou laděny do nevýrazných šedých odstínů v kontrastu s ostrou září ohňů symbolizující krvavou zrůdnost nacistických rituálů.  

Čtěte také: Filmy o holocaustu: Připomeňme si ty nejsilnější filmy z továrny na smrt

V roli Grétky uvidíme slovenskou herečku Moniku Hilmerovou, postavu Lea ztělesnil polský herec Michal Sieczkowski a nacismu oddanou ošetřovatelku Kláru Johana Tesařová. Výraznou roli fanatické šéflékařky si zahrála Vilma Cibulková.

Snímek se se svým námětem nacistické převýchovy zařadil na přední místa mezi válečnými filmy a dočkal se mnoha ocenění na domácích i zahraničních scénách.