Hana Podolská, česká Coco Chanel: Její šaty nosily filmové hvězdy i první dáma Hana Benešová

Hana Podolská
Zdroj: Česká televize
Hana Podolská patřila mezi nejvýznamnější módní návrhářky a podnikatelky. Její talent byl nepopiratelný.
Přezdívalo se jí česká Coco Chanel.
První podnik si otevřela díky finanční podpoře svého manžela.
Po několika letech se dostala mezi absolutní špičky oděvního průmyslu. Mezi její klientky patřily filmové hvězdy i první dáma Hana Benešová.+ 2 fotky+ 3 fotky

Hana Podolská byla první skutečnou podnikatelkou v módním průmyslu. Nejenže vybudovala prestižní ateliér, který se proslavil po celé Evropě, ale také věděla, jak zvládnout marketing a reklamu. Její život však zničila totalita.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 10. 2020 13:00

Hana Podolská se narodila 16. května 1880 v Hesensku. Byla to módní návrhářka a podnikatelka. Mezi její klientky patřily všechny společensky významné ženy z prvorepublikového a protektorátního období. Oblékala Adinu Mandlovou i Hanu Benešovou. Jako první také zaměstnala modely a manekýny. Ne nadarmo se jí říkalo česká Coco Chanel.

Facka od šéfové

Švadlenou se začala Podolská učit v roce 1894. Její mentorkou byla Anežka Fišerová, která měla své krejčovství v Celetné ulici v Praze. Jednoho dne se však se svou mistrovou pohádala, a když jí Fišerová dala facku, urazila se a okamžitě odešla. Nemusela si však zoufat. Díky svému vrozenému talentu začala šít po domech a brzy tak mohla posílat peníze své matce, aby mohla uživit domácnost s jejími sourozenci.

O pár let později si otevřela vlastní malý podnik v Nuslích. V roce 1908 založila krejčovství s názvem “Salon u pěti králů”. Od té doby se jí začalo velmi dařit a s přibývajícími zakázkami se pak přestěhovala na lukrativnější místo v samém centru Prahy. Vyšší životní úroveň na sebe nenechala dlouho čekat. Na řadu přišel luxusní byt v paláci Lucerna, kam se přestěhovala se svým mužem a dvěma syny.

Ateliér, který znala celá Evropa

Aby měla vše pěkně pohromadě, otevřela si v Lucerně zbrusu nový ateliér. V meziválečném období v něm pracovalo několik desítek švadlen. Podolská začala také vydávat dvě periodika Móda a vkus a Eva. Salón se po čase rozšířil o další prostory, ve kterých byly speciální zkušební kabinky, kde jste si mohli navolit intenzitu osvětlení. Přítomné dámy se tak mohly ujistit, že jim šaty padnou jak ve dne, tak i v noci.

Po roce 1919 se modely Podolské objevovaly i v jiných módních časopisech. Začala také spolupracovat s předními fotografy, kupříkladu s Františkem Drtikolem a Františkem Vobeckým. V třicátých letech došlo opět ke stěhování, a to do obrovských prostor paláce Adria. Celé jedno patro bylo určené výhradně pro její zákaznice. A kdo chtěl, mohl si zaskočit na přehlídku do sálu s kapacitou tři sta lidí. Podnik s novým názvem “Modelový dům dámských toilettes Hanna Podolská” se stal záhy známým po celé Evropě. Přispěla k tomu i spolupráce s významným krejčím Oldřichem Rosenbaumem.

Konec splněného snu

Přestože dávala Podolská do své práce úplně vše, nakonec skončila sama a v chudobě. Období druhé světové války prožila jen s malými obtížemi. Přišla však o Rosenbauma, který musel kvůli svému židovskému původu emigrovat. Ona sama byla v této době uvězněna jen velmi krátce, a navíc za čin, který, jak se později zjistilo, spáchal jeden z jejích zaměstnanců.

Po roce 1948 byl její podnik znárodněn, přišla tak o všechno.  Mohla zůstat jen díky přímluvě Marty Gottwaldové, ale jen jako pouhá prodavačka. O něco později byla propuštěna a odešla do důchodu. Zemřela zcela sama v roce 1972. Vše, co jí ještě zbylo, odkázala své ošetřovatelce. Ta se jí za to prý odvděčila tak, že prodala její rodinnou hrobku. Nejprve se z Olšanských hřbitovů odstranil pomník, později i urny s popelem.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Hana Podolská

Česká televize: Hana Podolská, legenda české módy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články