Nazrál čas na tvrdý lockdown. Nechápu, proč se lidé bojí vakcíny, je mi proto líto zdravotníků, říká přednosta Husa

26. říjen 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém vystoupení na YouTube uvedl, že ministerstvo zdravotnictví musí předložit projekt na urychlení trasování i testování. Podle přednosty Kliniky infekčních chorob Masarykovy univerzity Petra Husy jsme už ale úplně jinde: „To už není schopen nikdo zvládat a dotrasovat. Nazrál čas, aby se na dva až tři týdny úplně utlumila ekonomika a maximálně se omezily kontakty mezi lidmi – jako v Izraeli.“

Husa si nedovede představit, že by jiné opatření mohlo situaci zlepšit. „Tvrdý lockdown je nevyhnutelný a domnívám se, že čím déle se to bude oddalovat, tím víc bude infikovaných. Bohužel se velká část lidí neztotožnila s tím, že je velice zle a omezení nedodržují,“ říká a připomíná, že po ulicích stále chodí skupinky lidí bez roušek.

Čtěte také

Upozorňuje navíc, že za poslední tři dny se ve Fakultní nemocnici Brno zvýšil podíl pozitivně testovaných na 40 až 50 procent z celkového počtu provedených testů. „Ještě před týdnem to bylo 30 procent. Je vidět, že promořenost populace je mnohem vyšší,“ zdůrazňuje.

Pokud jde o netrpělivě očekávanou vakcínu proti onemocnění covid-19, která by podle premiéra mohla být už v prosinci, nedělá si ale Husa přehnané naděje: „Zdá se, že je všechno na dobré cestě, ale myslím, že to bude trvat delší dobu. Mrzí mě, že dvě třetiny lidí podle průzkumu neví, jestli se nechají očkovat, nebo vakcinaci zásadně odmítají.“

Z čeho plyne takový obecný odpor, lékař nedokáže odhadnout. „Je mi ale líto zdravotníků, kteří se s obrovským nasazením musí denně oblékat do ochranných pomůcek a bojovat s infekcí, když je přístup populace takový,“ dodává Husa.

Musí lidi přesvědčit

Právě přesvědčit veřejnost o nutnosti dodržovat epidemiologická opatření a o tom, že jsou míněná skutečně ve prospěch občanů, je podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Mariána Hajdúcha největší výzvou pro nového ministra zdravotnictví.

Čtěte také

Jeho jméno ještě nebylo potvrzeno. Spekuluje se nicméně o náměstkovi brněnské fakultní nemocnice Janu Blatném nebo náměstkovi ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Aleksi Šedovi.

Hajdúch dává za pravdu Husovi, že je nutná revize stávajících opatření a také on upozorňuje na vysoký podíl pozitivních testů. Ten se totiž v rámci celé republiky pohybuje stále nad 30 procenty a nedaří se jej snížit. „Indikuje to, že v populaci je skutečně vysoká virová nálož,“ vysvětluje Hajdúch, který je mimo jiné členem poradního orgánu vlády.  

„Musíme najít cestu, jak z toho dál a jakou zvolit udržitelnou strategii tak, abychom nebyli zavření a mohli v rámci elektivní zdravotní péče fungovat," dodává.

Zdravotnictví se nemůže zastavit

Hajdúch má za to, že v tuto chvíli je lepší udělat hluboký a krátký řez, než opatření protahovat na mnoho týdnů nebo měsíců. A obrací se proto k občanům s prosbou, aby se nebáli dalšího zpřísnění opatření na dva nebo tři týdny.

„Pokud dojde k omezení elektivní péče – jako že dojde –, tak se celá řada pacientů nedostane ke svým výkonům nebo se k nim dostane se zpožděním. Na druhou stranu je ale potřeba říct, že jsme to jarní omezení během léta prakticky plně dohnali.“

Všechny diagnózy a odbornosti mají své urgentní potřeby, které je třeba řešit dál. Nemůžeme to všechno zastavit kvůli covidu.
Marián Hajdúch

Na nového ministra zdravotnictví ale kromě přesvědčování lidí čeká celá řada dalších úkolů. „Vzácná onemocnění, úhradová vyhláška, nádorová prevence a velkou výzvou je elektronizace zdravotnictví,“ vypočítává Hajdúch a dodává:

„Všechny diagnózy a odbornosti mají své urgentní potřeby, které je třeba řešit dál. Nemůžeme to všechno zastavit kvůli covidu.“

Hosty byli:
Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci
Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny
Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob Masarykovy univerzity
Petr Holub, komentátor serveru SeznamZprávy

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související