titulní strana > tisková zpráva
Bourání v Heřminovech vodu nezastaví
26. října 2020 13:05
NOVÉ HEŘMINOVY (Hnutí DUHA) - Bourání rodinných domů v Nových Heřminovech nemůže zakrýt skutečnost, že ani v letošním roce nebyly zahájeny tolik slibované práce na protipovodňových opatřeních v obcích Zátor, Brantice a Krnov. Povodí Odry se vymlouvá na blokování výstavby přehrady ze strany obce Nové Heřminovy, obec však nemůže a ani neblokuje výstavbu hrází a jiných opatření v uvedených obcích. Povodí Odry dokonce nemá ani územní ani stavební povolení na výstavbu hrází a nádrže, dokonce nemá ani projekt na obchvat obce Nové Heřminovy, jehož stavba musí předcházet stavbě nádrže. Úředníci každé dva roky posouvají datum započetí výstavby, a snaží se bouráním domů maskovat svou špatnou a nedostatečnou práci. Nyní již skluz ve výstavbě dělá 12 let, v roce 2008 plánovali začít stavět v roce 2013, teď zahájení stavby posunuli na rok 2025.

Ludvík Drobný, starosta Nových Heřminov, řekl:
"My neblokujeme stavbu přehrady za každou cenu, chceme jen přinutit příslušné státní úředníky k novému jednání o její potřebnosti. Pokud z takové objektivní a transparentní diskuze odborníků vzejde stanovisko, že je přehrada nutná, podřídíme se. Zatím jsme však přesvědčeni, že vládě byly v roce 2008 předloženy zmanipulované podklady a dvanáct let kategorického odmítání otevřené diskuze nás v tom jen utvrzuje. Rovněž odmítáme argument, že vzhledem k již utracené miliardě není možné od přehrady ustoupit. Většina doplňkových staveb, které Povodí Odry do této miliardy zahrnuje, je v souladu s alternativním řešením povodňové ochrany bez přehrady. Na stavbě přehradní hráze, na přeložce silnice I/45 ani na opatřeních v Nových Heřminovech nad přehradou nebyla dosud prostavěna ani koruna. Dále odmítáme lživá tvrzení Povodí Odry, že plánovaná přehrada by příznivě ovlivnila průběh letošní říjnové povodně. Podle projektu má přehrada ovlivňovat průtok v řece Opavě až od násobně vyšších hodnot, než jaké byly nedávno naměřeny, aby nedošlo k jejímu naplnění ještě před kulminací případné povodně. Povodí Odry tak zcela záměrně zneužívá neznalosti široké laické veřejnosti a snaží se tak veřejné mínění ovlivňovat."

Ivo Dokoupil z Hnutí DUHA Jeseníky, řekl:
"Skutečnost, že Povodí Odry již celých 23 let připravuje protipovodňová opatření, která mají ochránit obyvatele Krnova, Zátora a Brantic, a utratilo na tyto přípravy přes 1000 milionů korun - a dosud nevybudovalo žádné efektivní opatření - je dokladem neschopnosti a možná i klientelismu ve státní správě. Nejenže je na stole již desítky let řešení bez přehrady z dílny ing. Václava Čermáka, které Povodí ignoruje, ale navíc nikdo Povodí nebrání začít ihned stavět plánované hráze v uvedených obcích. Ale namísto stavby hrází se bourají rodinné domy a lidé jsou vyháněni z domovů. Projekt přehrady slouží jen jako beranidlo na státní rozpočet, které umožňuje Povodí Odry každoročně čerpat stamiliony korun, které rozdělí různým firmám. Tento proces může trvat donekonečna, zatím tedy trvá 23 let a výsledky jsou nulové. Budeme ale bojovat dále za přehodnocení projektu. Pořád je možné odvolat neschopné úředníky, stavbu přehrady zastavit, namísto přehrady postavit například suchý poldr a v obcích odsazené hráze a v Krnově používat hráze mobilní."

Kontakty:
Ludvík Drobný, starosta Nových Heřminov, tel.: 733329260
Mgr. Ivo Dokoupil, koordinátor Hnutí Duha Jeseníky, ivo.dokoupil@hnutiduha.cz, tel.: 777787927

O problému nádrže pojednává i díl pořadu Nedej se:
/https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/419235100161005-vesnice-na-dne/
Další tiskové zprávy:
19. dubna 2024 12:15
ODS
19. dubna 2024
ODS
19. dubna 2024
18. dubna 2024 13:30
18. dubna 2024

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama