Povzbudivá zpráva: Covidová vakcína vyvolává u dospělých reakci imunity, oznámila AstraZeneca

Vakcína proti nemoci covid-19 vyvinutá Oxfordskou univerzitou vyvolává podobnou imunitní reakci u starších i mladších dospělých jedinců. Mezi staršími testovanými byl také nižší výskyt nepříznivých reakcí organismu, uvedla dnes podle agentury Reuters britská farmaceutická společnost AstraZeneca.

Získání účinné vakcíny proti covidu-19 se obecně považuje za možný přelom v boji s pandemií této nemoci. Ta po celém světě přispěla k úmrtí už 1,15 milionu lidí, tvrdě postihla globální ekonomiku a obrátila naruby způsob života po celém světě.

"Je povzbudivé vidět, že schopnost navodit tvorbu protilátek byla podobná mezi staršími i mladšími dospělými a že krátkodobé vedlejší účinky jsou slabší mezi staršími lidmi, u nichž bývá průběh covidu-19 závažnější," řekl Reuters mluvčí firmy AstraZeneca.

"Výsledky dále vytvářejí soubor důkazů o bezpečnosti AZD1222 a její schopnosti vyvolat tvorbu protilátek," dodal s odkazem na technické označení vakcíny.

Zpráva, že vakcína u starších lidí vyvolává reakci, je důležitá, protože imunitní systém s věkem slábne a zároveň lidem vyššího věku nejvíce hrozí, že komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehnou, připomíná Reuters.

Deník The Financial Times již dříve uvedl, že vakcína vyvinutá ve spolupráci vědců z Oxfordu a firmou AstraZeneca navozuje ochranné protilátky a takzvané T-lymfocyty u lidí ve vyšších věkových skupinách, kteří jsou v případě covidu-19 vystaveny největšímu riziku.

Očekává se, že vakcína společnosti AstraZeneca bude jednou z prvních vyvinutých velkými farmaceutickými společnostmi, která získá regulatorní souhlas - společně s očkovacími látkami od firem Pfizer a BioNTech.

Související

Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

očkování AstraZeneca Univerzita Oxford Vědci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy