Podchod už se zřejmě nevrátí. Pardubická radnice stále neví, co s bývalým podchodem

26. říjen 2020 13:33

Podchod u Zelené brány v Pardubicích zřejmě už nikdy svém účelu sloužit nebude. Zavřený je přes čtyři roky. Kvůli havarijnímu stavu také město v roce 2016 vypovědělo smlouvu nájemci, který tam měl restauraci.

Podchod vzniknul v roce 1973, o tři roky později tam chrudimská Transporta nainstalovala dva pohyblivé eskalátory. Po revoluci radnice začala podchod opravovat a jezdící schody nechala zase odstranit. A v roce 1998 byl znovu otevřený i úrovňový přechod pro pěší se semafory, protože lidé podchod nevyužívali. Zůstala tam ale restaurace, která nakonec kvůli havarijnímu stavu musela také skončit a majitel se dodneška s městem soudí o ušlý zisk.

V podchodu jsme se byli krátce po uzavření podívat a opravdu tam velmi zatékalo a celé to bylo ve velmi špatném stavu.

Po restauraci v podchodu už není ani památky

S uzavřeným podchodem se několik let nic neděje, protože město neví, co s ním a už čtyři roky řeší, jestli ho zasype, nebo opraví a pak využije třeba pro komerční účely. Jak totiž řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS), vrátit původní účel podchodu odborníci nedoporučili: „Například komise pro dopravu řekla, že je už zbytečný a že bude stačit úrovňový přechod. Bude nezbytné to připravit do zastupitelstva, aby to zastupitelé rozhodli.“

Oprava by zavřela náměstí

Samotný podzemní prostor je zajímavý a po opravě by tam třeba mohla být galerie, obchod nebo třeba veřejné záchodky. Jenže do podchodu zatéká a tak by bylo nutné ho zaizolovat, což by zřejmě na několik měsíců výrazně omezilo dopravu. A to by v tomto místě zřejmě znamenalo kolaps už tak problematické dopravy ve městě.

„Pro to, aby se mohl použit znovu jako podchod, by byla nutná poměrně velká investice. A co je podstatné, je potřeba ho opravit seshora, to znamená přerušit hlavní tepnu v Pardubicích. A těch přerušení už máme v Pardubicích hodně a v příštím roce nás další čekají,“ řekl náměstek Kvaš.

O osudu podchodu budou tedy muset rozhodnout zastupitelé, nejdřív ale radnice musí vypracovat návrhy, kolik by stály jednotlivé varianty.

Spustit audio

Související