Piráti a Starostové, Spojenci a ODS se dohodli na rozdělení moci v kraji

  13:52
Piráti a STAN, Spojenci a ODS po třech týdnech od voleb dokončili koaliční smlouvu a dohodli se na rozdělení postů v radě Olomouckého kraje. Hejtmanem bude lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek.
Budova, ve které sídlí Olomoucký kraj a Krajský úřad.

Budova, ve které sídlí Olomoucký kraj a Krajský úřad. | foto: Libor TeichmannMF DNES

Krajská rada bude mít jedenáct členů. Piráti se STAN obsadí stejně jako Spojenci čtyři křesla v radě, zbylá tři zůstávají pro ODS. Oproti předchozí radě bude mít nové vedení místo sedmi náměstků pouze čtyři. 

Koaliční smlouvu bude podepisovat všech 32 zvolených zastupitelů z jednotlivých stran, což slavnostně startuje dnes. „Jsou to procedurální věci,“ popsal budoucí hejtman Josef Suchánek.

Ze tří uskupení, která koalici složila, byla ve volbách nejsilnější právě dvoukoalice Piráti a STAN. Mezi gesce jejich lídra a budoucího hejtmana Suchánka bude patřit majetek, finance a také krizové řízení. V posledních dnech se již účastnil i jednání krizového štábu, jehož vedení později převezme.

Jak zároveň vyplývá z rozdělení jednotlivých resortů a postů, výčet těch nejvrcholnějších funkcí tím pro Piráty a Starosty končí. Nebudou mít už ani jednu náměstkovskou pozici. V koalici pro ně zůstala místa dvou uvolněných a jednoho neuvolněného radního. 

Oba uvolněné radní navíc získali zástupci Pirátů. Zdeňka Dvořáková Kocourková tak bude mít v gesci investice, evropské projekty, transparenci, IT a oblast takzvaného Smart regionu. Její kolega Martin Šmída dostal na starost životní prostředí, odpady a zemědělství. Místo neuvolněného radního obsadí starosta Dolní Studénky Radim Sršeň.

Silní Spojenci budou v krajské radě bez lídra

Druzí nejsilnější jsou v rámci koalice Spojenci (KDU-ČSL, TOP 09, ProOlomouc a Zelení), což se projevilo i na jejich zastoupení v radě. Vyjednali si nejen místo prvního náměstka hejtmana, ale i další náměstkovský post a také po jednom uvolněném i neuvolněném radním.

Prvního náměstka bude Suchánkovi dělat místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek. Na starosti bude mít sociální věci a záležitosti seniorů. „Pan Slavotínek je v tomto tématu velmi silný, o tom vůbec nebyla debata,“ popsal Suchánek. Další náměstkovský post obsadí Jan Šafařík a starat se bude o regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova.

Místo radního se zaměřením na školství připadlo bývalému náměstkovi olomouckého primátora Aleši Jakubcovi. Neuvolněným radním pro kulturu a památkovou péči byl dojednán šéf olomouckého Divadla Na cucky Jan Žůrek.

Hlavní lídr Spojenců Marian Jurečka, který dostal nejvíce preferenčních hlasů, zůstal pouze řadovým zastupitelem. A to i přes to, že jej strana v kampani představovala jako budoucího hejtmana. 

„Měli jsme o procento méně než Piráti a STAN, ti vznesli požadavek na hejtmana a já jsem nechtěl, aby mé ambice něco rozbily,“ zdůvodňuje své rozhodnutí Jurečka.

Nejslabší ODS bude mít dva náměstky

Občanští demokraté, jejichž spojenectví bylo pro vznik koalice zásadní, si i přes zdánlivě nejslabší pozici v celém týmu nakonec vyjednali dvě náměstkovská místa. Ve vedení kraje tak zůstane Dalibor Horák, který z místa třetího náměstka povýšil na pozici druhého náměstka hejtmana. Na starosti bude mít i nadále zdravotnictví.

Oblast dopravy, sportu a volného času má podle návrhu koaliční smlouvy připadnout dosavadnímu náměstkovi přerovského primátora Michalu Záchovi. Zda si ponechá i místo na přerovské radnici, zatím nechtěl upřesnit. 

„Zatím mám jen pozici v Přerově a víc funkcí nemám. Po ustavujícím zastupitelstvu se budeme bavit dál,“ řekl pouze. Pozici neuvolněného radního získá také lékař Ivo Mareš.

Autor: