Hlavní obsah

Andrej Babiš se nemusí omluvit. U soudu mu pomohla svatba s Monikou

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Andrej Babiš a Monika Babišová. Jejich svatba pomohla Andrejovi u soudu.

Reklama

Soudkyně do rozsudku napsala, že premiér Andrej Babiš svými slovy o „zaplacených demonstrantech“ přímo na Janu Filipovou nemířil.

Článek

Po zhruba pěti týdnech od rozsudku jsou známy přesné důvody, proč se premiér Andrej Babiš nemusí omlouvat Janě Filipové. Ženě z Domažlicka, která se v červenci 2018 s dalšími kritiky premiéra účastnila v Praze poblíž Poslanecké sněmovny demonstrace proti vládě, a Babiš o nich řekl, že byli zaplaceni.

Jana Filipová kvůli tomu na Andreje Babiše podala žalobu o omluvu. První soud nejprve vyhověl, řekl, že se premiér má za výrok omluvit. Odvolací – Krajský soud v Praze – ale případ letos v polovině září zvrátil v Babišův prospěch a žalobu zamítl.

Soudkyně Hana Lojkásková nyní dokončila práci na písemném znění rozsudku. Seznam Zprávy ho získaly a vyplývá z něho, proč se soudkyně přiklonila na stranu Babiše.

Jde o to, že premiérův advokát Jiří Urbánek v odvolání proti původnímu verdiktu mimo jiné napsal, že výrok Babiše nesměřoval na všechny demonstranty. Ale na ty, kteří proti premiérovi protestují už rok a půl a demonstrovali i na jeho svatbě, když si v červenci 2017 bral na Čapím hnízdě svoji ženu Moniku.

Soudkyně Lojkásková tuto argumentaci vyslyšela, a protože na zmíněném protestu v roce 2017 Jana Filipová nebyla, omluva premiéra jí podle soudu nenáleží.

„Je zřejmé, že žalobkyně do okruhu osob, k nimž výroky žalovaného uvedené v žalobním návrhu směřovaly, nespadá. Nemohla jimi tak být zasažena (objektivně posuzováno), a to ani nepřímo,“ napsala v rozsudku soudkyně Lojkásková.

Podle advokáta Jany Filipové však ve verdiktu soudkyně Babišův výrok zcela převrací.

„O zaplacených demonstrantech mluvil vždy výhradně v souvislosti s demonstrací ve Sněmovní ulici, která se konala před vyslovením důvěry vládě. Tato skutečnost vyplývá i z toho, že uvedl, že si neumí představit, že by někdo demonstroval 16 hodin zadarmo. Takto dlouhá demonstrace proběhla opět pouze při této příležitosti. To, že uvedl, že tito demonstranti byli i na jeho svatbě, kde paní Filipová nebyla, na jeho urážlivých výrocích nic nemění,“ prohlásil advokát Aleš Rozehnal a potvrdil, že podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

Jana Filipová uvedla, že musela často čelit dotazům, kolik peněz za demonstraci dostala. Podle soudkyně si za to částečně může sama, protože na sociálních sítích zveřejňovala fotografie z demonstrace a nejvíc útoků zaznamenala, když zveřejnila otevřený dopis pro Babiše.

„Zmiňované negativní reakce nejsou důsledkem žalobou napadených výroků žalovaného (Andreje Babiše), ale vlastního jednání žalobkyně (Jany Filipové),“ uvedla soudkyně Lojkásková v rozsudku.

Podle ní si navíc Filipová dostatečnou satisfakci zajistila sama. Opakovaně se k případu vyjadřovala v médiích nebo na sociálních sítích.

„Taková úvaha je rezignací soudu na jeho úlohu při obraně práv občanů. Znamenalo by to, že pokud někdo brání svá práva svépomocí, může mu stát odepřít svoji ochranu. To je ale v právním státě nepřípustné,“ odmítl advokát Rozehnal slova soudkyně.

Již dříve se ukázalo, že Andrej Babiš měl informace o placení demonstrantů jen z doslechu.

Na svoji obranu totiž uvedl, že vycházel z výroku poslance ANO Pavla Růžičky. Ten prohlásil, že když po jedné demonstraci odcházel ze Sněmovny, zaslechl skupinu lidí, kteří byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Soud první instance však Babiše zkritizoval za to, že si informace dostatečně neověřil. Jeho advokát Urbánek v odvolání uvedl, že si Babiš nedokáže představit, že by se k průběhu demonstrace nevyjádřil, než by si situaci dostatečně ověřil. „Není ani zřejmé, jak by měl pravdivost výroků poslance Růžičky ověřovat,“ dodal Urbánek.

Podle Rozehnala však Babiš neudělal žádné kroky k tomu, aby si zmíněná slova Růžičky ověřil. „Takto nelze ospravedlňovat šíření dezinformací, opakovaně a celorepublikově odvysílaných v hromadném sdělovacím prostředku,“ doplnil Rozehnal.

Reklama

Doporučované