Od pondělního rána (26. října) mají pendleři možnost nechat si udělat test na covid-19 na německé straně hraničního přechodu Strážný – Philippsreut. Přesně v deset hodin tam začalo testování metodou PCR. Odběry vzorků na hranicích s Bavorskem zajišťuje Soukromá záchranná služba Stadler z Freyungu. Všichni pendleři se potřebují testem prokázat od soboty 31. října a pak ho mít „čerstvý“ každých sedm dní. Výsledek je do dvou dnů.

Pendleři tam začali najíždět už po osmé ráno. Na test totiž není třeba objednání. Před samotným testem stačí vyplnit formulář, kterým každý z testovaných dává souhlas se zpracováním a předáním osobních údajů. Pak si v ruce vyplněným formulářem a kartičkou německé zdravotní pojišťovny stačí vystát frontu na test.

Do jihočeských nemocnic nastupuje od pondělí stovka studentů zdravotně sociální fakulty. Ilustrační foto.
Stovka studentů posiluje od pondělí zdravotníky ve všech jihočeských nemocnicích

Zdržení na cestě do práce je zhruba patnáct minut. Registrační i odběrová místa jsou dvě. Fronty na obou stranách celní budovy se sice zdají být dlouhé, ale Okresní úřad Freyung-Grafenau organizaci odběrů připravil tak, aby tam zájemci o testování byli co možná nejkratší dobu. „Vzorek se odebírá ze slin,“ popisuje Karl Matschiner, šéf tiskového odboru okresu Freyung-Grafenau s tím, že pro pendlery jsou testy zdarma, stejně jako pro všechny další obyvatele Bavorska, kteří hned v pondělí testovací místo v mnoha případech navštívili. Upřesňuje, že v případě pozitivního testu Němci takový výsledek oznamují nejen testovanému, ale zároveň také českým hygienikům.

Endres Gunther, šéf krizového štábu okresu Freyung-Grafenau, vysvětluje, že Bavorsko nechce pro Čechy hranice zavírat. Testovací místo na hranicích je určeno nejen pro pendlery z okresu Freyung-Grafenau, ale pro všechny zahraniční pracovníky v Bavorsku, kteří přijíždějí přes přechod Strážný – Philippsreut. „Denně tým ze záchranné služby zvládne odebrat pět až šest set vzorků,“ řekl Endres Gunther a upozorňuje, že negativním testem se musejí prokazovat i ti, kteří již covid-19 prodělali.

Některé menší obchody na jihu Čech nyní zaznamenávají vyšší tržby.
Do menších obchodů chodí Jihočeši teď nejen pro rohlíky a chleba

Testy mají zdarma také ti, kteří v Bavorsku pracují na živnostenský list a nemají německé zdravotní pojištění. „Musejí mít živnostenský list s sebou na odběrovém místě místo kartičky pojišťovny,“ upřesňuje Zuzana Vintrová, předsedkyně Asociace pendlerů ČR. Upozornila ale, že testování placené německým zdravotním systémem se nevztahuje na děti či rodinné příslušníky pendlerů.

Test na covid-19:
- Odběrové místo je v bývalé celní budově na hraničním přechodu Strážný – Philippsreut, na německé straně.
- Zájemci mají k dispozici parkoviště, o organizaci parkování se starají pověření lidé.
- Před příchodem na registrační a odběrové místo testovaný vyplní Prohlášení o souhlasu.
- S sebou: Kartu pojišťovny a potvrzení o zaměstnání. Nutná je rouška na ústech.
- Odběry jsou v pracovní dny od 10 do 18 hodin. Výsledek je do dvou dnů.