Znak města Nový Bor (odkaz na titulní stránku) 

Nový Bor - Oficiální web města skla
Historické město Libereckého kraje 2017 a 2019
Zlatý erb 2023 – 2. místo v Libereckém kraji


Vyhledávání


Cesta: Titulní stránka > Naše město

 

Nákupem energií na burze město ušetří miliony korun

Město Nový Bor a jeho organizace ušetří až 4 miliony korun v příštích dvou letech za elektrickou energii a zemní plyn. Hromadným nákupem komodit se povedlo na burze Power Exchange Central Europe srazit cenu u plynu o téměř 40 procent za 1 MWh, u elektrické energie je pak úspora sedmnáct procent za 1MWh.
novy_bor
 

 
 

Pro sdružený nákup energií v předcházejících letech město využívalo elektronické aukce, na komoditní burzu vstoupilo letos poprvé.

„Důvodem bylo, že při poslední aukci jsme zůstali ve zhruba stejné cenové hladině jako v předcházejícím dvouletém období. Netratili jsme, ale ani jsme výrazně neušetřili. Proto jsme se rozhodli i kvůli snadnější administraci využít burzu PXE, a to vše při zachování transparentnosti celého procesu. Přestup se nám vyplatil,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. „Výsledná cena samozřejmě především reflektuje vývoj cen komodit. Oproti poslednímu nákupu prostřednictvím elektronické aukce byl při nákupu na burze patrný souboj dodavatelů a cena se v průběhu burzovní aukce postupně snižovala.“

Pro roky 2021 a 2022 město vysoutěžilo u maloodběru zemního plynu 422 Kč/MWh bez DPH, což je o 264 Kč/MWh méně, než je současná cena. Silovou elektřinu nakoupilo za 1253 Kč/MWh bez DPH, v závislosti na tarifu v průměru o 250 Kč/MWh levněji oproti současnosti. Vítězové tendru jsou EP ENERGY TRADING, a.s. a Pražská plynárenská, a.s.

Jak upřesnila vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová, Nový Bor nakupoval u plynu téměř 3200 MWh pro 33 odběrných míst a u elektrické energie celkem 2150 MWh pro 104 odběrných míst.

„Do společného nákupu jsme soustředili všechny mateřské a základní školy, DDM Smetanku a městskou společnost Kulturu Nový Bor, s.r.o.,“ doplnila Zdeňka Schreibová.

 

 
Zodpovídá: Radmila Pokorná
Vytvořeno / změněno: 26.10.2020 / 26.10.2020
 

 

 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Web a design: PCPOS s.r.o. a , redakční systém