Jedna UFC éra skončila. Po Chabibovi zůstává legenda s medvědem a duel, který se nikdy neuskutečnil

Uplynulý víkend skončil jeden z velkých sportovních příběhů. Příběh o MMA zápasníkovi z Dagestánu, který svým odhodláním, vírou a bojovým uměním vyčníval nad všemi ostatními. Chabib Nurmagomedov, neporažený šampion lehké váhy, se už do oktagonu nikdy nevrátí. S ním skončila také jedna éra organizace UFC, která teď jen těžko bude hledat někoho podobného.

Abú Zabí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chabib Nurmagomedov

Chabib Nurmagomedov | Zdroj: Reuters

Narodil se v městečku Sil'di v srdci dagestánských hor. V místě, o kterém toho ani na internetu mnoho nenaleznete. V místě, kde děti nelezou po stromech, ale učí se zápasit. Zápasit s respektem k soupeři. Učí se i víře v islámského boha Alláha.

Právě tam, v malém domku se starším bratrem Magomedovem a mladší sestrou Aminou, začala jedna trnitá sportovní cesta, na jejímž konci zůstaly vydělané miliony dolarů, jeden neuskutečněný zápas, ale také rivalita, která překročila hranice sportu.

A také na místě, kde vzniklo legendární video malého Chabiba, jak pod dohledem svého otce Abdulmanapa měří síly s medvědem.

Chabib Nurmagomedov ukončil v sobotním zápase s Američanem Justinem Gaethjem svoji bohatou kariéru a dle svých slov jeho rozhodnutí nic nezmění.

„Za žádných okolností se nevrátím,“ prohlásil po výhře s pořadovým číslem 29 a dodal, že po smrti svého otce a trenéra v jedné osobě, to tak slíbil své matce

Soupeři

Američané v souvislosti s veleúspěšnými sportovci s oblibou používají přívlastek GOAT (Greatest of All Time -nejlepší ze všech - pozn.red.) a právě Chabib je mezi fanoušky, experty i bývalými MMA zápasníky takto označován.

Titul v UFC získal a později dvakrát obhájil sice „jen v jedné“ váhové kategorii, ale v nejprestižnější MMA organizaci světa nikdy neodešel z oktagonu poražen a se skloňenou hlavou. Vyhrál v ní 13 zápasů.

Dvaatřicetiletý pravověrný muslim předtím nasbíral ještě dalších 16 vítězství pod hlavičkou méně známých organizací, ale to nikterak nesnižuje úroveň profesionálů, které při své cestě musel překonat.

Nepřátelé

Nejostřeji sledovaný duel, který vlastně nikdy neskončil, se odehrál v roce 2018, když se v kleci postavil proti irskému bijci Conoru McGregorovi. Chabib s ním svedl čtyřkolovou bitku, kterou ukončil po svém, ale po zápase se stejně víc mluvilo o jejich antipatiích, které už předtím byly dávno za hranou.

MMA zápasníci Conor McGregor a Chabib Nurmagomedov (vpravo) | Zdroj: Reuters

Nutno podotknout, že slovní přestřelky, chcete-li thrashtalk, pokaždé rozpoutal právě nezkrotný Ir a Chabib mu sice oplácel stejnou mincí, ale nikdy nebyl tím, kdo by sám provokaci inicioval.

Jejich vztah, pokud se to dá vlastně tak nazvat, se nakonec „uklidnil“ až odchodem Chabibova otce, který letos v červenci podlehl následkům koronaviru. McGregor se jménem celé své rodiny teď o víkendu nechal slyšet, že je mu to líto.

Good performance @khabib nurmagomedov.
I will carry on.
Respect and condolences on your father again also. To you and family.
Yours sincerely, The McGregors.

23:11 – 24. 10. 2020

27906 224256

Přátelé

Přestože nenosí zlaté řetězy a nevlastní milionářské jachty, Chabiba na sociálních sítích sleduje přes 23 milionů fanoušků. Mezi nimi jsou pochopitelně i ostatní celebrity napříč různými obory.

Slavní fotbalisté, hokejisté hrající NHL, ale také významní státníci - ruský prezident Vladimir Putin nebo kontroverzní vůdce autonomní čečenské republiky Ramzan Kadyrov.

Právě kamarádství s posledními dvěma jmenovanými fanoušci dvaatřicetiletého zápasníka dost těžce rozdýchávali, ale sport zkrátka nikdy nebyl a nebude apolitický.

Ten, co se nedočkal

Během své bohaté kariéry v UFC dokázal Chabib porazit téměř každého, koho mu prezident milionové organizace napsal na papír.

Jeden zápas však zůstane navždy nerozluštěnou hádankou, kterou zarytí fanoušci MMA po celém světě budou stále s oblibou připomínat.

S Tonym Fergusonem se měl Nurmagomedov střetnout poprvé v roce 2015, ale tehdy si Dagestánec před duelem zlomil žebro a souboj byl poprvé odložen.

Po dalších peripetiích se oba aktéři měli znovu postavit tváří v tvář v roce 2017, ale ejhle. Chabib tehdy nesplnil váhový limit a ze zápasu tak znovu sešlo.

Do třetice měli Ferguson s Nurmagomedovem poměřit síly v roce 2018, ale tentokrát se zranil rodák z Kalifornie.

„Jednoho dne se utkáme, než skončí kariéru,“ prohlašoval kdysi Ferguson. Jeho přání se mu však nikdy nevyplnilo.

A poslední storno proběhlo letos v dubnu, když v pořadí čtvrtému souboji vystavila stopku koronavirová epidemie.

Namísto Chabiba pak do souboje naskočil náhradník Gaethje, který si prozatimní pás pro šampiona užíval jen do soboty 24. října. Pak ho, po nekompromisním chvatu ve 2. kole, Nurmagomedovi poslušně odevzdal. Odklepáno, konec.

Chabibovo vítězství nad Gaethjem bylo zároveň jeho posledním zápasem v UFC

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme